Iulian Anghel, editor politic al ZF: Un an nebun

Autor: Iulian Anghel 29.12.2021

Frustrant este că nu am înţeles. Nu am înţeles de ce am pierdut atâta timp pentru nimic. “Frustrat” vine din latinescul “frustrari” care însemna, la acea vreme, “a fi deposedat de bunurile tale pe nedrept”.

Nu am înţeles nimic din ce s-a întâmplat în plan politic. Nu am înţeles de ce preşedintele Iohannis, dispreţuind votul oamenilor, a ales o altă cale. Preşedintele este (zice-se) liberal. Şi eu sunt liberal în judecata mea. Nu m-am născut aşa. Am devenit “liberal” după ce l-am citit pe John Locke care spunea, încă de acum 400 de ani, că un guvern care nu respectă voinţa poporului trebuie înlăturat de la putere. Dar dl Iohannis este încă în funcţie.

Anul politic 2021 va avea consecinţe dramatice pentru viitor. Pentru că, dacă ceea ce votezi tu nu are importanţă, atunci de ce să mai votezi? Dacă un om în care ţi-ai pus toată încrederea te înşală, atunci cum mai poţi avea încredere în ceilalţi? Dacă un om care a adoptat o legislaţie care să acopere furtul de titluri universitare este încă ministru al educaţiei, atunci de ce să mai înveţi? De ce mai vorbeşti de „România educată”, dacă pui în funcţia de ministru al cercetării pe unul care-şi pune în CV studii pe care nu le-a avut niciodată? Atunci de ce să mai cercetezi aici şi nu aiurea? De ce pui ministru, la Ministerul Muncii, pe cineva care nu are nicio treabă cu domeniul ăsta? Cum readuci în guvern pe unul care a scos în stradă sute de mii de oameni, prin deciziile pe care le-a luat? Dacă inventezi funcţii în stat doar pentru ca unii din partide să aibă ce mânca, de ce să mai plăteşti impozite?

Şi toate astea, sub bagheta unui om în care ai avut încredere. Un om votat de milioane de oameni.

Aici este nedumerirea şi frustrarea. De ce? Ca să-ţi salvezi tu pielea?

Păi politica este altceva. Sau ar trebui să fie. „Politica” vine din grecescul „polis” care însemna, în vechime, „cetate”. Iar sensul era de „implicare în treburile cetăţii”. Dar, dacă tu dai foc cetăţii, cum mai poţi să te implici în treburile ei?