Dragoş Damian, Terapia Cluj: The Final Inch. Un film documentar nerecomandat mediului de afaceri

Autor: Dragos Damian 29.12.2021

The Final Inch nu este un documentar-artistic pentru oamenii de afaceri, pentru analisti, lobisti, bancheri si avocati de business sau pentru profesorii de economie. In general aceasta comunitate se uita la documentare-artistice si strabat literatura despre mari reusite sau escrocherii financiare, oameni de afaceri stelari si desigur, crize economice mondiale – acestea din urma sigur vor ajuta toti jucatorii directi sau indirecti ai mediului de afaceri sa inteleaga si accepte ca trebuie sa se astepte la o criza economica serioasa in urmatorii 2-3 ani, pornita de la o criza sanitara de neimaginat in urma cu 2-3 ani.

Si ca sa fiu sigur ca mediul de afaceri nu se va uita la acest documentar de 38 de minute – nominalizat la Oscar in 2009, nu l-a luat, este anul in care a stralucit Slumdog Millionaire – voi da un spoiler complet. Documentarul regizat de Irene Brodski relateaza intr-un mod emotionant si infuriant in acelasi timp despre eforturile exceptionale ale unei “armate tacute” de lucratori in sanatate care se lupta pentru vaccinarea antipoliomelita in cele 3 tari din Asia – India, Afganistan si Pakistan - in care aceasta este inca endemica. Poliomelita, denumita si paralizia infantila, este o boala infecto-contagioasa cu transmitere digestiva cauzata de un virus cu ARN. Virusul distruge nervii din maduva spinarii si provoaca paralizii si atrofii infernale, handicap, ostracizare sociala, moarte prematura. Boala a fost endemica pana la mijlocul secolului trecut in SUA si Europa, provocand ravagii in populatiile de copii. Din 1956 a inceput vaccinarea cu vaccin injectabil si din 1961 cea cu vaccin oral – la data introducerii ambele erau in faza experimentala dar au fost asumate riscurile in raport cu beneficiile - astfel incat in tarile dezvoltate boala a disparut in unele zone de mai bine de 50 de ani

De ce the The Final Inch este emotionant? Pentru ca descrie lupta si eforturile de neinteles pentru lumea civilizata de astazi pe care le fac lucratorii din sanatate in “batalia finala” din cele mai mizere regiuni din Asia pentru a vaccina anti-polio copiii care sunt succeptibili sa dezvolte complicatiile paralitice. Acestia au un mod de actiune in doua etape, prima data merg “convingatorii”, sunt lucratori sanitari care discuta cu liderii si comunitatile locale pentru a-i convinge sa-si vaccineze copiii si apoi trec “vaccinatorii”, care aplica picaturile de vaccin. Filmul a fost descris drept “un testament dramatic al celor care muncesc in linia intai a sistemului de sanatate”.

De este inervant filmul? Pentru ca ai un deja-vu infernal: politicieni care dau vina pe alti politicienii pentru ca epidemia nu s-a incheiat iar conditiile insalubre o intretin; clerici si lideri de opinie vizionari care afirma ca vaccinul produce sterilitate; si oameni de afaceri care refuza ocazional ajutorul financiar necesar eforturilor “armatei tacute”.

In 2022 Romania aniverseaza 30 de ani de cand a inregistrat ultimul caz de poliomelita domestica, care a fost eradicata datorita schemei de vaccinare obligatorii implementate incepand cu anii ‘80 cu ajutorul vaccinului anti-polio fabricat la Institutul Cantacuzino.