Afaceri de la zero. Laura şi Alin Ile, doi antreprenori din Oradea, au investit 200.000 euro într-o cabană în Ţara Moţilor pe care au deschis-o în septembrie, iar planurile de extindere nu se opresc aici

Autor: Miruna Diaconu 30.12.2021

♦ După mai multe vacanţe petrecute în afara ţării, cei doi antreprenori şi-au dorit să aducă în România un concept de unitate de cazare, care se află deja de foarte mulţi ani în Austria şi anume o cabană de lux, aflată în vârf de munte.

După mai multe călătorii în afara ţării, Laura şi Alin Ilie, doi antreprenori din Oradea, au deschis Montesse Chalet, o cabană din regiunea Ţara Moţilor, mai exact în satul Mătişeşti din judeţul Alba, în care au investit 200.000 euro. Cu toate că unitatea de cazare a fost deschisă în urmă cu doar trei luni, cei doi antreprenori lucrează deja la construcţia celei de-a doua cabane.

Laura şi Alin Ilie se ocupă de un business cu bijuterii din Oradea, dar au dorit să îşi construiască o casă de vacanţă într-o zonă montană şi după mai multe căutări au găsit terenul, iar în urmă cu doi ani au început proiectul.

„Acest proiect a început acum doi ani, iniţial cabana era o cabană pentru noi, însă am făcut vizite cu prieteni şi ne-am dat seamă că e un potenţial extraordinar, toţi prietenii erau încântaţi de loc, atmosferă şi localnici. Am hotărât atunci să fructificăm acest lucru şi am introdus-o în circuitul turistic acum trei luni”, povesteşte Alin Ile.

Capacitatea maximă a unităţii de cazare este de circa 8-10 persoane, însă proprietarii au vrut să o limiteze la doar şase persoane pentru a le oferi turiştilor mai mult confort.

„Ce ne dorim noi acolo este să fie o casă de lux, elegantă, nu suntem încântaţi de petrecerile mari, cu foarte mulţi participanţi, cu mult alcool, noi am vrea ca acest loc să fie unul de odihnă, de relaxare, în care vii să te bucuri 2-3 zile de natură la 1.200 metri altitudine”.

Investiţiile totale în business s-au ridicat la circa 200.000 euro, iar proiectul a fost realizat cu ajutorul localnicilor, care pe lângă mâna de ajutor pe care au dat-o construcţiei, tot ei se ocupă şi de întreţinerea ei. Costul pentru o noapte de cazare este variază de la 1.000 lei până la 1.500 lei, în funcţie de pachetul pe care îl alege turistul.

De la deschiderea cabanei şi până în prezent, rezervările nu s-au lăsat aşteptate, lucru care i-a luat prin surprindere pe cei doi antreprenori care au observat că mulţi turişti îşi doresc să îşi petreacă timpul la cabana din Mătişeşti.

Planurile de business ale celor doi antreprenori nu se opresc aici, astfel că au în plan să mai construiască o cabană, în acelaşi loc în care se află şi actuala cazare, având în vedere că terenul achiziţionat are o suprafaţă de circa 3 hectare.

„Avem în dezvoltare încă o cabană, va avea o capacitate mai mare de cazare, încă lucrăm la ea şi sperăm ca în vară să îi dăm drumul, va fi aceeaşi abordare, nu vrem să creăm un spaţiu anost. Va fi o cazare de zece persoane, dar limita maximă va fi de 14-16 oameni”, spune Alin Ile.

Pe lângă extinderea capacităţii de cazare, antreprenorii au în plan să creeze şi diverse facilităţi precum un centru spa şi centru de echitaţie.