Întâlnire de gradul 0: Miniştrii de Externe din statele membre NATO vor participa la o videoconferinţă pe tema crizei dintre Rusia şi Ucraina şi a securităţii Europei

Autor: Mihai Draghici 04.01.2022

Miniştrii de Externe din statele membre NATO se vor reuni vineri, prin videoconferinţă, pentru a discuta despre presiunile militare exercitate de Rusia asupra Ucrainei şi despre situaţia de securitate din Europa.

"O reuniune extraordinară în format virtual a Consiliului Nord-Atlantic, la nivel de miniştri de Externe, va avea loc vineri, 7 ianuarie. Miniştrii de Externe din ţările NATO vor discuta despre mobilizarea trupelor ruse în Ucraina şi în jurul acestei ţări şi, în general, despre teme de securitate europeană. Reuniunea va fi prezidată de secretarul general NATO, Jens Stoltenberg", anunţă Alianţa Nord-Atlantică, într-un comunicat postat marţi pe site-ul propriu şi vizualizat de MEDIAFAX.

Reuniunea va avea loc înaintea unei sesiuni a Consiliului NATO-Rusia, programată pe 12 ianuarie.

Rusia a generat îngrijorare în Occident din cauza activităţilor militare din apropierea frontierelor Ucrainei. Administraţia de la Kiev susţine că Rusia a mobilizat zeci de mii de militari la frontierele Ucrainei şi pregăteşte un atac. De asemenea, Moscova este acuzată de intensificarea susţinerii acordate insurgenţilor separatişti proruşi din regiunile ucrainene Doneţk şi Lugansk.

Administraţia Vladimir Putin argumentează că poate mobiliza militari oriunde pe teritoriul Rusiei şi cere Statelor Unite şi Alianţei Nord-Atlantice garanţii că nu vor instala echipamente militare ofensive în apropierea frontierelor ruse. Negocierile bilaterale SUA-Rusia, pe tema garanţiilor de securitate, vor avea loc pe 10 ianuarie, în oraşul elveţian Geneva.