2022, anul reglementărilor în crypto? Estonia îşi reconfirmă susţinerea faţă de industrie şi respinge speculaţiile cu privire posibilitatea de a interzice tranzacţionarea

Autor: Alex Ciutacu 04.01.2022

Estonia încearcă să tempereze temerile investitorilor cu privire la noile reglementări pe care ţara vrea să le introducă în sectorul criptomonedelor, în contextul în care estonienii lucrează din 2019 la o serie de reguli, potrivit Bloomberg.

Naţiunea baltică vrea să introducă un nou strat de reglementări în industria criptomonedelor, care ar putea aduce introduce în piaţă un mecanism de due diligence, mai multe audituri şi cerinţe de capital mai stricte pentru firmele care activează în piaţa crypto.

Pentru context, Estonia vrea să îşi îmbunătăţească regulile împotriva spălării banilor în 2022, iar noile reguli trebuie să fie votate în parlament.

Ministerul de Finanţe al ţării a emis o declaraţie şi un ghid de tip întrebări şi răspunsuri după ce în spaţiul public s-au acumulat speculaţii cu privire la posibilitatea ca noile reguli să interzică tranzacţionarea cu bitcoin şi să treacă în ilegalitate anumite portofele digitale.

Estonia „a lansat recent un proiect de lege care aduce un cadru de reglementare mai strict pentru furnizorii de servicii cu active digitale”, a anunţat Ministerul de Finanţe.

„Cu toate acestea, Estonia nu plănuieşte să treacă deţinerea de criptomonede în ilegalitate, aşa cum se înţelege eronat în social media”, a adăugat guvernul.

Estonia a fost una dintre primele ţări din lume care a oferit licenţe de funcţionare pentru firmele din piaţa crypto, începând încă din 2017. Acea decizie a declanşat un interes ridicat pentru economia estoniană din partea companiilor interesate să activeze în sectorul crypto.

Între timp, autorităţile au retras circa 2.000 de licenţe, iar în prezent au rămas circa 400 de companii licenţiate. Estonia înăspreşte regulile jocului crypto după o serie de acuzaţii conform cărora miliarde de dolari de bani obţinuţi din activităţi ilegale ar fi circulat prin subsidiara estonă a băncii daneze Danske Bank – în ceea ce s-a conturat drept cel mai mare scandal de spălare de bani din istorie.