Aproape patru din cinci maşini înmatriculate în 2021 au fost importate la mâna a doua

Autor: Bogdan Alecu 05.01.2022

♦ Piaţa de second-hand a fost afectată în 2021, în condiţiile în care la nivel european multe companii au prelungit contractele de leasing operaţional, iar oferta de second-hand a scăzut.

Înmatriculările de maşini la mâna a doua s-au menţinut în 2021 la aproape 400.000 de unităţi, potrivit datelor Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV).

Volumul înmatriculărilor a scăzut cu circa 2% în 2021 faţă de anul anterior, la 396.000 de unităţi. Cea mai mare scădere a fost înregistrată în decembrie, când volumul a scăzut cu 20%, la circa 27.200 de unităţi.

Piaţa de second-hand a fost afectată în 2021, în condiţiile în care la nivel european multe companii au prelungit contractele de leasing operaţional, iar oferta de second-hand a scăzut. Mai mult, în condiţiile în care uzinele auto n-au putut aco­pe­ri cererea, nu toţi clien­ţii şi-au putut reînnoi maşina în 2021 şi implicit nu au mai scos la vânzare maşina veche. Tot în condi­ţiile în care uzinele auto au fost afectate de criza componentelor elec­tronice, timpii de livrare au crescut chiar şi la un an de zile, iar alternativa o repre­zen­ta achiziţia unei maşini la mâna a doua - astfel încât cererea a crescut, iar unele ma­şini au ajuns să aibă pre­ţuri mai mari la mâna a doua.