China vrea să oprească infectările cu COVID-19 înainte de Jocurile de iarnă. Beijingul a demarat un „circuit închis” pentru participanţi

Autor: Rafael Hekman 05.01.2022

Cu o lună înainte de începerea Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing, organizatorii au început o operaţiune de tip „buclă închisă" pentru a preveni ca un focar de COVID-19 în rândul participanţilor la Jocuri să se răspândească în rândul publicului larg din China.

Jocurile din 2022, care vor începe pe 4 februarie, vor avea loc în timp ce lumea se confruntă cu varianta Omicron, foarte transmisibilă, deşi China, care are o politică de toleranţă zero faţă de COVID, a raportat doar câteva cazuri de Omicron.

Organizatorii au declarat miercuri că bula „în circuit închis", din care participanţii pot pleca doar dacă ies din ţară sau sunt supuşi carantinei, a fost activată conform planului, marţi, în aceeaşi zi în care preşedintele Xi Jinping a vizitat mai multe facilităţi ale evenimentului.

Xi şi-a exprimat „încrederea fermă" că personalul Jocurilor „va continua să facă o treabă bună în toate pregătirile pentru a asigura succesul deplin al Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă de la Beijing", a relatat miercuri, televiziunea de stat CCTV, citată de Reuters.


Restricţiile la locurile de desfăşurare a Jocurilor din Beijing şi Zhangjiakou, în provincia vecină Hebei, vor fi mult mai stricte decât cele din timpul Jocurilor Olimpice de la Tokyo din vara anului trecut.

Marţi, secţia de sosiri şi plecări în circuit închis de la Aeroportul Internaţional Beijing Capital a gestionat primul său zbor de pasageri de la Narita din Tokyo, a raportat Civil Aviation News of China.

Bucla restrânge acţiunea personalului legat de Jocuri la anumite zone din interiorul şi din jurul locurilor de desfăşurare a Jocurilor Olimpice, pentru a evita orice contact şi risc de transmitere cu populaţia locală. Participanţii de peste mări vor zbura direct în şi din bucla închisă.

Peste 2.000 de sportivi din întreaga lume vor veni în China pentru Jocuri, la care se adaugă 25.000 de alte „părţi interesate", un număr mare de peste hotare. Organizatorii nu au precizat câte dintre aceste persoane vor fi în circuitul închis.

Experţii din domeniul sănătăţii şi-au exprimat îngrijorarea că transmisibilitatea rapidă a variantei Omicron prezintă provocări suplimentare pentru prevenirea epidemiilor la Jocuri, care nu vor avea spectatori internaţionali.

Organizatorii au declarat că se aşteaptă la cazuri de COVID-19 la Jocurile Olimpice, dar şi-au exprimat, de asemenea, încrederea în planurile lor de izolare.

Pe lângă COVID, pregătirile pentru Jocuri au fost umbrite de un boicot diplomatic al Jocurilor de către ţări precum Statele Unite, Canada şi Australia în semn de protest faţă de situaţia drepturilor omului din China, în Xinjiang şi Hong Kong, ceea ce înseamnă că nu vor trimite reprezentanţi politici sau diplomatici.