Arafat explică unde se poartă masca de protecţie şi unde poate fi dată jos

Autor: Andreea Tobias 05.01.2022

Masca de protecţie chirurgicală sau FPP2 va deveni obligatorie în toate spaţiile frecventate de oameni, din momentul în care incidenţa trece de 1 la mie. Asta înseamnă că trebuie purtată pe stradă, în staţii şi în toate locurile în care cineva nu e singur.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, spune că pragul de 1 la mie va creşte în toate localităţile peste câteva zile.

Astfel, masca va fi obligatorie în spaţiile deschise şi în spaţiile închise din momentul în care se va publica ordinul.

Problema variantei Omicron este că e extrem de contagioasă: „asta înseamnă că este suficient să porţi o discuţie cu cineva care este infectat, o scurtă perioadă, şi poţi să fii şi tu infectat. Din cauza aceasta purtatul măştii devine obligatoriu în toate spaţiile deschise şi închise. Excepţiile care vor fi limitate şi vor fi foarte clare vor apărea în ordin”.

Întrebat dacă pe stradă se va purta masca, Arafat a răspuns: „cu excepţia momentului în care ai activităţi individuale, da. În staţia de autobuz, de metrou, pe stradă când circulă lângă tine oameni masca trebuie purtată. Activitate individuală înseamnă activitatea sportivă, singur în parc când nu ai alţi oameni în jurul”.