Decizie dură: Starbucks a închis cafeneaua de pe Lipscani după ce pandemia a lovit în plin afacerile din centrul istoric al Bucureştiului, care se bazau mult pe turiştii străini

Autor: Cristina Roşca 06.01.2022

♦ Un alt factor care a influenţat decizia Starbucks este faptul că lanţul de cafenele are în apropiere alte două unităţi, la Hanul lui Manuc şi la Universitate.

Lanţul de cafenele Starbucks a închis localul de pe strada Lipscani din centrul istoric al Capitalei. Această unitate a fost deschisă la început de 2018 sub un nou concept - Starbucks Reserve -, diferenţa fiind faptul că aici erau servite cafele disponibile în ediţie limitată.

Decizia Starbucks de a merge pe strada Lipscani din centrul istoric a venit în contextul în care pe toate pieţele unde brandul este prezent acesta merge în zone centrale şi ultracentrale. Şi în Bucureşti, înainte de pandemie, zona centrului vechi era vizitată de localnici, dar mai ales de turiştii străini, care veneau în număr tot mai mare în România.

Pandemia de COVID-19 a lovit astfel în plin afacerile din centrul istoric al Bucureştiului, limitarea libertăţii de mişcare şi toate restricţiile impuse de autorităţile din toată lumea industriei călătoriei reducând drastic numărul de turişti străini în România. Spre exemplu, în primele zece luni ale anului trecut au sosit în România circa 717.000 de vizitatori străini, pe când numărul acestora a fost de circa 2,4 milioane în fiecare an din perioada 2017-2019, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. În 2020, primul an de pandemie, numărul străinilor care au venit în România a fost chiar mai mic, de doar 418.000. Cristina Roşca