Joe Biden îl consideră vinovat pe Trump de revolta de la Capitoliu, din 2021

Autor: Dorin Oancea 06.01.2022

Preşedintele Joe Biden îl va învinui pe Donald Trump pentru revolta de la Capitoliu, la un an de la atacul asupra sediului democraţiei americane, scrie BBC.

Luând cuvântul în faţa Congresului, Biden va spune că predecesorul său este responsabil pentru "haos şi carnagiu", a declarat purtătoarea de cuvânt Jen Psaki.

Anchetatorii au arestat până în prezent 725 de suspecţi în legătură cu atacul.

Susţinătorii lui Trump au luat cu asalt clădirea în timp ce Congresul se întrunea pentru a certifica victoria lui Biden în alegerile prezidenţiale.

Cu puţin timp înainte, Trump îi îndemnase pe protestatari, la un miting în faţa Casei Albe, să mărşăluiască "paşnic" spre Congres, dar i-a îndemnat, de asemenea, să "lupte" şi a stârnit mulţimea cu afirmaţii nefondate privind fraude electorale în masă în alegerile pe care tocmai le pierduse.

Fostul preşedinte plănuia să organizeze o conferinţă de presă la reşedinţa sa din complexul Mar-a-Lago din Palm Beach, Florida, dar a anulat evenimentul după ce consilierii săi l-ar fi avertizat că va avea parte de o acoperire negativă din partea presei.

Un purtător de cuvânt al lui Trump, Taylor Budowich, a declarat că nu este "surprinzător" că Biden îşi va petrece ziua "încercând să divizeze şi mai mult naţiunea noastră", în încercarea de a distrage atenţia alegătorilor de la creşterea inflaţiei şi a criminalităţii şi de la închiderea şcolilor cu coronavirus.

Preşedintele Biden - care rareori îl menţionează pe predecesorul său - va vorbi joi dimineaţă în Statuary Hall, o secţiune a Capitoliului care a fost ocupată de mulţime.

Secretarul de presă al Casei Albe a declarat că discursul preşedintelui "va expune semnificaţia a ceea ce s-a întâmplat la Capitoliu şi responsabilitatea singulară pe care o are preşedintele Trump pentru haosul şi carnagiul la care am asistat. El va respinge minciunile răspândite de fostul preşedinte - în încercarea de a induce în eroare poporul american şi pe proprii săi susţinători, precum şi de a distrage atenţia de la rolul său în ceea ce s-a întâmplat".

Preşedinta Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, va prezida un moment de reculegere la prânz în plenul Camerei.

O anchetă privind revolta este condusă de o comisie a Camerei. Comisia urmăreşte înregistrările telefonice, registrele vizitatorilor şi alte documente ale Casei Albe care ar putea face lumină asupra evenimentelor care au condus la atacul asupra Congresului. Aceştia au emis citaţii legale pentru membrii cercului intim al lui Trump.

Procurorul general al SUA Merrick Garland a prezentat o actualizare a anchetei FBI în ajunul aniversării, calificând operaţiunea forţelor de ordine drept "una dintre cele mai mari, mai complexe şi mai intense în resurse investigaţii din istoria noastră".

"Acţiunile pe care le-am întreprins până acum nu vor fi ultimele", a spus el. "Vom urmări faptele oriunde ne vor conduce, deoarece 6 ianuarie a fost un atac fără precedent asupra sediului democraţiei noastre".

El a declarat că 140 de ofiţeri de poliţie au fost agresaţi, inclusiv unul care a fost bătut şi electrocutat în mod repetat cu un pistol cu electroşocuri până când a făcut un atac de cord. Un altul a strigat după ajutor în timp ce mulţimea îl strivea între uşi şi era lovit cu propria armă, a declarat procurorul general.