Studiu InfoCons: Au fost găsite 284 de tipuri de măşti neconforme, dintre care 61,26% sunt FFP2

Autor: Laura Buciu 06.01.2022

InfoCons a transmis, joi, o nouă alertă privind măştile neconforme: sunt 284 de tipuri de măşti neconforme, dintre care 61,26%, respectiv 174 sunt măşti FFP2.

InfoCons a realizat un studiu cu privire la alertele emise prin Sistemul de alertă rapidă european, cu privire la numericul măştilor de protecţie neconforme.

Conform datelor colectate, în prezent sunt 285 tipuri de măşti neconforme, raportate în perioada ianuarie 2020 – decembrie 2021.

Din punct de vedere al ţărilor care au emis alertele situaţia este următoarea: 25% au fost emise de Belgia, 18,66 % au fost emise de Germania, 9,85 % au fost emise de România.

Din punctul de vedere al ţării de provenienţă a măştilor neconforme ce au făcut obiectul acestor alerte situaţii este următoarea: 84,50% Republica Populară Chineză, 6,33% necunoscută, 4,22 % Turcia.

Din punct de vedere al contrafacerii măştilor: 59,50% nu este cunoscut faptul dacă sunt nu nu contrafăcute; 39,08 % sunt contrafăcute; 1,40% nu sunt contrafăcute.

Măştile de tip filtre de particule, aşa cum sunt descrise de către standardul SR EN 149_Al, sunt de tip FFPI, FFP2 si FFP3. Capacitatea de filtrare a acestora se determină pentru particule cu dimensiunea medie de 0,3µm, iar valorile minime prevazute sunt de: 80% (pentru FFP1); 94% (pentru FFP2); 99% (pentru FFP3).

De regulă, măştile de tip FFP2 şi FFP3 sunt prevăzute cu valve de expiraţie. Prezenţa acestor valve asigurând doar protecţia celui care poartă masca faţă de aerosolii din atmosferă, însă aerul expirat (potenţial contaminat) nu este filtrat înainte de a fi eliberat in atmosferă.

Marcarea acestor măşti se face pe cea mai mică unitate de ambalare sau direct pe mască.

„Principalele informaţii ce trebuie să se regăsească sunt: numele, marca comercială sau orice alt mijloc de identificare a producătorului sau distribuitorului; marcarea de identificare a tipului: se precizează clasa corespunzătoare (FFPI, FFP2 sau FFP3) urmată de un spaţiu liber şi apoi: „NR”, atunci când semi-masca filtrantă împotriva particulelor este limitată la utilizare într-un singur schimb”, arată InfoCons.

„Chiar dacă trecem printr-o perioadă mai dificilă trebuie să fim atenţi de unde, ce şi cum cumpărăm. Dacă nu suntem atenţi la informaţiile de pe etichetă, uneori produsele achiziţionate ne pot pune în pericol sănătatea! Citiţi informaţiile de pe etichetă, termenul de valabilitate, modalitatea de depozitare, modul de utilizare, grupele de vârstă pentru care se poate utiliza produsul! Păstraţi bonul fiscal, dacă va fi nevoie să depuneţi o reclamaţie”, a spus Sorin Mierlea, preşedintele InfoCons.