Nou sell-off în industria crypto: Bitcoinul scade cu 8,7% în urma unei minute a Fed conform căreia majorările de dobânzi ar avea loc mai devreme decât se preconiza până acum. Declin de peste 12% pe Ethereum şi Solana. Cardano şi Polkadot, minus 10%, respectiv 13%

Autor: Eduard Ivanovici 06.01.2022

Bitcoinul şi alte criptomonede au scăzut abrupt joi, 6 ianuarie, după ce o minută agresivă a Rezervei Federale (Fed - banca centrală a Statelor Unite), realizată în urma întâlnirii Fed din decembrie, a afectat activele globale de risc, relatează CNBC.

La ora 11:55, cea mai valoroasă monedă digitală din lume se tranzacţiona la 42.788 de dolari, în scădere cu 8,7% în ultimele 24 de ore, conform datelor CoinDesk. La un moment dat în ultimele 24 de ore, Bitcoinul ajunsese la 42.503 dolari, cel mai slab nivel de mai bine de o lună.

Ethereum suferea un declin de 12,7% la ora publicării ştirii, în timp de Solana scădea cu 12,4%. XRP şi Cardano erau pe minus cu 10,1%, iar Polkadot se deprecia cu 13%.

Sell-off-ul din industria crypto vine după ce acţiunile americane au scăzut considerabil la sfârşitul şedinţei de tranzacţionare de miercuri, ca urmare a publicării unei minute Fed prin care banca centrală americană a dat de înţeles că ar putea reduce politica de susţinere monetară, incluzând aici diminuarea cantităţii de obligaţiuni pe care o deţine.

Fed a sugerat de asemenea că ar putea majora ratele dobânzilor mai devreme decât se aşteptau analiştii.

Cum arată profilul crypto-investitorului tipic din SUA: Este milenial, a votat cu Joe Biden şi câştigă peste 50.000 de dolari pe an

Activele concentrate pe creştere, precum acţiunile tech, tind să fie afectate când ratele dobânzilor cresc, în vreme ce viitoarele veniturile devin mai puţin atractive pentru investitori. Sentimentul a fost găsit şi în rândul industriei dedicate criptomonedelor, care prezintă un nivel mai ridicat de risc.

„Per total, cred că pieţele globale au arătat vulnerabilitate în urma ultimelor mişcări realizate de Fed (...) Am văzut că pieţele americane au scăzut ieri şi, drept rezultat, toate celelalte clase de active de risc au arătat rezultate slabe, inclusiv industria crypto”, spune Vijay Ayyar, vicepreşedintele diviziei de dezvoltare corporate din cadrul exchange-ului cu expunere pe criptomonede Luno.

Noul ton adoptat de Fed ar putea să nu reprezinte singurul motiv din spatele evoluţiilor. Închiderea internetului în Kazahstan, o consecinţă a protestelor declanşate pe fondul preţurilor mari din energie, ar putea cauza de asemenea temeri în interiorul industriei, susţine Marcus Sotiriou, analist al broker-ului de active digitale GlobalBlock, argumentând că statul din Asia centrală reprezintă a doua cea mai importantă ţară din lume în ceea ce priveşte procesele de minare de Bitcoin.