EY: Uber, Bolt, Glovo, Tazz şi alte platforme online sunt în vizorul Uniunii Europene. Comisia pregăteşte o directivă care să reglementeze activitatea platformelor online

Autor: Răzvan Botea 07.01.2022

♦ Veniturile din aplicaţiile online de ridesharing şi livrare la domiciliu au crescut cu 500% în ultimii 5 ani şi au ajuns la 28 de mld. de euro în UE în 2021. 28 de mil. de persoane lucrează în  acest tip de aplicaţii.

Comisia Europeană pregăteşte o directivă care va reglementa activitatea de ridesharing şi livrare la domiciliu prin aplicaţii online. Este vorba în principal de reglementarea activităţii persoane­lor care lucrează pentru aceste aplicaţii, fiind vorba de 28 de milioane de persoane în UE care activează ca liber-profesionişti, scriu consultanţii EY România într-un text de opinie.

„În urma analizei relaţiei lor (a liber-profesioniştilor) reale cu platfor­mele de lucru, e posibil ca anumite persoane să fie recalificate în angajaţi. În felul acesta, statele membre vor beneficia de venituri buge­tare mai mari, prin colectarea impozitelor şi contribuţiilor sociale”, scriu Crina Onuţ, manager, Corina Mîn­doiu, partener asociat la EY România.