07 ianuarie 2022 – Pahare noi, vă rog! Începem degustarea. Recomandările lui Cătălin PĂDURARU – VINARIUM

Autor: Catalin Paduraru 07.01.2022

Suntem „bine-merci”, da?! Începem anul cu dreptul, cu optimism şi bună înţelegere / înţelegere bună. Nu ştiu ce vin aţi avut pe masă în perioada sărbătorilor şi în noaptea de An Nou, dar sunt convins că „sezoanele” în care ne-am „întâlnit” aici v-au fost de folos şi, spre deosebire de cei care nu primesc informaţii la zi, v-aţi bucurat de vinuri plăcute. Ce am mai descoperit (a se citi „destupat”), iată, mai jos:

 

1. Crama Vie Vin Lechinţa – Riesling 2020

Potrivit după serile şi nopţile „grele” ale sfârşitului de an. Necomplicat, nearomat floral. Aciditatea bună şi chiar o „trimitere” către mineralitate. Citrice, măr verde, anason. Bun la peşte, raci, icre mari (nu salată de...). Nota puţin picant-rustică îl particularizează şi îi dă farmec.

Pe www.produsbn.ro găsiţi atât vinul, cât şi multe alte bunătăţi bistriţene.

2. Crama La Salina, ISSA – Pinot Noir 2020

Culoare roşu-deschis, specifică vinurilor de Pinot Noir. „Nas” – ciuperci, forest-ground, aronia (şi dulceaţă de aronia). Gustul e o voltă de roller-coaster (montagne russe) şi e greu să „prinzi” locul în care simţi fructul proaspăt sau fructul de dulceaţă din aceeaşi aronia, puţin afumată. Unul din puţinele Pinot Noir de la noi care îmi face plăcere.

Notă tehnică: 8 luni baric la al doilea ciclu de ciclu de viaţă; îmbuteliat în iulie 2021; 6 luni la sticlă.

Notă personală: o reţetă câştigătoare.

Pe www.vinexpert.ro îl găsiţi aici.

 

3. Balla Geza Winery – Cabernet Franc Reserve 2016

Intens. Greu. Lung. Complex. Vin de „văzut” şi de „vorbit” între cunoscători, recomandat pentru mese speciale cu puţine persoane, întrucât e nevoie de atenţie şi ar fi păcat să se piardă clipele de admiraţie. Postgust cât distanţa de la Bucureşti la Miniş. N-am încercat (încă), dar sunt convins că i-ar sta foarte bine lângă un dulce de tip vegan, cu cremă de caju şi de curmale, fructe de pădure, presărat cu fulgi de migdale. Outstanding...

 https://vinotecahugo.ro/en/product/balla-geza-cabernet-franc-2016/

 

Dacă vă simţiţi bine în preajma vinului, urmăriţi emisiunea „Fraţi de Viţă”, Sezonul 3,  de pe TVR2! Sâmbăta de la 17,00 şi Duminica, în reluare, de la 12,00.

Bineînţeles, cu... un pahar de vin în mână!

Arhiva emisiunilor „Fraţi de Viţă” este pe TVRPlus.

Pe YouTube VINARIUM am afişat episoade cu subtitrare în limba engleză!