Inflaţia muşcă din europeni: Zona euro s-a confruntat în decembrie cu un nivel record de 5%

Autor: Dorin Oancea 08.01.2022

Inflaţia din zona euro a atins un nou nivel record în decembrie, ridicând mai multe întrebări cu privire la politica monetară a Băncii Centrale Europene, conform CNBC.

Datele preliminare au arătat vineri că rata globală a inflaţiei a ajuns la 5% pentru luna decembrie, comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut. Cifra reprezintă cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată şi urmează recordul istoric din noiembrie, de 4,9%.

Creşterea s-a datorat în principal creşterii preţurilor la energie.

"După ce a ajuns la 5,0% în decembrie, inflaţia globală din zona euro ar trebui să scadă în acest an, pe măsură ce componenta energetică se prăbuşeşte", a declarat Capital Economics într-o notă de vineri.

Inflaţia a fost în centrul atenţiei după creşterile consecutive din ultimele luni, iar managerii financiari dezbat dacă Banca Centrală Europeană ar trebui să adopte o poziţie mai agresivă pentru a combate creşterea preţurilor.

Banca centrală a declarat luna trecută că va reduce achiziţiile lunare de active, dar a promis că va continua nivelul fără precedent de stimulare în 2022. Previziunile sale, actualizate în decembrie, plasează inflaţia globală la 1,8% atât în 2023, cât şi în 2024. Instituţia se aşteaptă ca rata să depăşească ţinta în 2022, ajungând la 3,2%.

Economiştii susţin că pandemia şi inflaţia se numără printre cele mai mari riscuri pentru performanţa economică în 2022.