Lobby-ul vameşilor şi-a atins scopul: Vama iese de sub coordonarea ANAF şi va raporta direct la Ministerul de Finanţe. Cu ce consecinţe? Noul şef al Vămii va fi Bogdan Mihei, fost vicepreşedinte ANAF. Autoritatea va avea în jur de 2.500 de angajaţi şi încă nu are stabilit un buget

Autor: Răzvan Botea 10.01.2022

Vameşii şi-au scos lesa ANAF de pe cap, după ce din 2013 încoace, pentru a lupta contra fraudei fiscale, toate unităţile de control fuseseră integrate în ANAF. Acum întrebarea este cu ce consecinţe se face această trecere.  Dan Duca, consultant fiscal, spune că mutarea este o decizie politică, iar piaţa nu a cerut această modificare. Mai mult, în vânzoleala care se creează deja la reorganizarea acestei instituţii, pot apărea întârzieri pentru situaţiile în care este implicată Vama.

„Această reorganizare are legătură cu nişte decizii interne ale celor de la minister. Nu a fost solicitat de către piaţă un astfel de transfer. Mutarea are mai degrabă rezonanţe politice şi mai puţin considerente economice”, a spus, pentru ZF, Emilian Duca.