Încă o probă a incompetenţei ASF în cazul City: EIOPA a arătat că City era în cvasifaliment încă din iunie 2020. City Insurance avea indicatorii prudenţiali cu minus încă din iunie 2020, arată un studiu publicat de ASF cu o întârziere de un an şi jumătate de la faliment

Autor: Mircea Nica 15.01.2022

♦ City Insurance avea necesar de capital de sute de milioane de euro în condiţiile în care SCR era de -112% şi rata MCR era -450%, faţă de un minim necesar de 99% şi 259% ♦ Întrebarea care se ridică este de ce ASF, când a constatat starea City Insurance cu EIOPA, a permis în continuare activitatea City Insurance ♦ Incompetenţă sau corupţie?

Autoritatea de Su­pra­­ve­ghere Financiară (ASF) a dat joi pu­bli­ci­­­t­ă­ţii un studiu pri­vind in­dicatorii pru­den­ţiali ai celor 24 de com­pa­nii de asi­gurări de pe pia­ţa locală din iunie 2020. Studiul re­a­lizat de ASF şi Au­tori­­ta­tea Europeană pentru asi­gurări şi Pensii Ocupaţionale (EIOPA) arată că City avea o rată de solvabilitate (SCR) de -112% şi o rată a cerinţei minime de capital (MCR) de -450%.

City Insurance, asigurătorul care în ul­ti­mii ani a activat pe piaţa locală ur­mă­­rind o captare agresivă a cotei de pia­­ţă pe zona RCA, putea fi oprit încă de la jumătatea anului 2020. Ce anu­me a împiedicat ASF să-i ridice au­to­ri­­za­ţia de funcţionare încă din acel moment?

Mai mult, având în vedere că la 30 iu­­­nie 2020, după evaluarea BSR (exerciţiul de evaluare a activelor şi pa­si­velor companiilor de asigurări - n.r.), rata de solvabilitate (SCR) şi rata ce­rinţei mi­nime de capital (MCR) erau ne­ga­ti­ve, respectiv -112% şi -450%, în­seam­nă că re­zul­tatele au inclus şi ba­nii falşi pe care City Insurance se pre­su­punea că îi are într-un cont din Elveţia. Cât de mare trebuia să fie ga­ura la City ca să se sesizeze şi de către ASF? Probabil ar mai fi fost nevoie de încă 5 ani ca să nu mai existe vreun dubiu.