CUM SĂ LOCUIEŞTI MAI BINE? Temperatura de acasă: încălzire în pardoseală sau nu? De ce?

Autor: Alina-Elena Vasiliu 15.01.2022

Confortul termic de acasă este o do­rin­ţă care oricine ar vrea să i se în­de­pli­neas­că, mai ales în vremuri în care RADET le joacă feste clienţilor. Cei mai sensibili, care vor să resimtă căldura uniform în casă, aleg va­rianta încălzirii în pardo­seală. Este ea efi­cientă sau nu? De ce?

„Când te ia frigul, te ia de la picioare, iar acest tip de încălzire rezolvă această pro­­blemă de con­fort ter­mic. Dacă stai acasă cu pi­cioa­rele pe pardoseală şi re­simţi 35-38 de grade Celsius, con­fortul este ridicat. La nivelul capului, tem­pe­ratura este de circa 23 de grade Celsius, iar în ta­van ajunge la 17-18 grade Celsius. Fo­losind radiatoare, de exemplu, toată căl­du­ra se duce în tavan“, spune Victor Dumitrache, fonda­torul businessului Zugrăvim într-o zi.

Mai mult, pe timpul verii, cei care au în podea montat un sistem de încălzire pot be­ne­ficia de varianta inversă, cu ră­cire. Cele mai economice variante de în­căl­zire, adau­gă el, sunt cele cu pompă de căldură.

„Singurul impediment al încălzirii în par­doseală pe apă este că, la bloc, dacă nu prevezi asta din construcţia imobilului, este mai greu de făcut. Văd însă că sunt tot mai mulţi clienţi care au început să se informeze şi aleg această variantă. Sunt şi dezvoltatori care fac asta, adăugând cam 2.000 de euro la preţul final al apartamentului.“

În ceea ce priveşte preţul, acolo diferenţele ajung la circa 20-30% faţă de costurile pe care le presupune folosirea radiatorului, preţul mai mare fiind pentru încălzirea în pardoseală. În funcţie de tipul radiatorului însă, consumul poate fi mai mare, iar costul - mai ridicat pentru această variantă de încălzire.

 

♦ Ziarul Financiar a început o serie de articole despre cum putem locui mai bine şi despre criteriile de care trebuie să ţinem cont atunci când alegem cum va arăta viitorul „acasă”

♦ Dacă doriţi să ne împărtăşiţi idei, sugestii, noi teme de abordat în cadrul rubricii, aşteptăm mesajele dumneavoastră pe adresa alina.vasiliu@zf.ro.