Victorie pentru Djokovic: sârbul va juca la Australian Open. De ce a revocat judecătorul anularea vizei lui Novak Djokovic

Autor: Rafael Hekman 10.01.2022

Guvernul australian a fost de acord să revoce anularea vizei lui Novak Djokovic de săptămâna trecută, ceea ce înseamnă că viza cu care a venit în Australia rămâne valabilă. Acesta a fost eliberat din detenţie şi şi-a primit înapoi paşaportul şi efectele personale. Cum a motivat judecătorul decizia.

Motivul pentru care anularea vizei a fost revocată este că guvernul a recunoscut că nu i-a acordat suficient timp lui Djokovic, după ce l-a notificat cu privire la intenţia de a-i anula viza, pentru a vorbi cu alte persoane şi a oferi un răspuns pe deplin documentat.

În ciuda acestui fapt, ministrul imigraţiei, Alex Hawke, poate acum să intervină personal şi să decidă să îi anuleze oricum viza pe motive complet noi.

Dacă acest lucru se va întâmpla, ar putea ajunge din nou în instanţă, deoarece Djokovic riscă să i se interzică accesul în Australia timp de trei ani, dacă ministrul decide să anuleze viza.

În minuta citittă de judecătorul Anthony Kelly se menţionează că Djokovic a avut timp până la ora 8.30, oră până la care a fost reţinut iniţial, pentru a răspunde la notificarea de anulare a vizei sale, însă decizia a fost luată la ora 7.42.

Anthony Kelly a constatat că, dacă Djokovic ar fi avut mai mult timp, ar fi putut să se consulte mai larg şi să răspundă mai mult decât a putut până în momentul luării deciziei de anulare.

La final, în momentul în care a ordonat anularea deciziei, Kelly a spus:

„Cu toţii jucăm după aceleaşi reguli. Motivul pentru care acest ministru al afacerilor interne în această procedură a fost de acord ca decizia delegaţilor să fie anulată este pentru motivele expuse în notificare. În alţi termeni: aceste reguli nu au fost respectate.”

Ulterior, în timp ce fanii lui Novak Djokovic sărbătoreau eliberarea sa din detenţie, avocatul guvernului ar fi afirmat, conform The Guardian, că ministrul imigraţiei va lua în considerare folosirea unei puteri separate pentru a-i anula viza.

În temeiul acestei puteri, secţiunea 133C(3) din Legea privind migraţia, îi permite lui Alex Hawke să anuleze viza, motivele fiind presupusa ameninţare la adresa sănătăţii publice, deoarece sârbul nu este vaccinat sau pur şi simplu „titularul vizei nu îl convinge pe ministru că motivul anulării vizei nu există", în consecinţă acesta poate decide că anularea ei ar fi în interesul public.

De remarcat că această decizie nu este supusă regulilor de justiţie naturală, legislaţia australiană privind imigraţia fiind într-adevăr atât de dură.