Cum se întrevede săptămâna pentru acţiunile americane: Inflaţia, ratele dobânzilor şi Rezerva Federală, printre principalii factori de urmărit. Vineri, începe sezonul raportărilor la T4/2021 în SUA

Autor: Eduard Ivanovici 10.01.2022

Piaţa de obligaţiuni ar putea stabili cursul adoptat de Wall Street săptămâna aceasta, în condiţiile în care perspectivele ratelor dobânzilor le-au oferit acţiunilor americane un început de an agitat, scrie CNBC.

Analiştii vor aştepta săptămâna aceasta cele mai recente date privind ritmul inflaţiei din Statele Unite, urmând să se marcheze, de asemenea, începutul raportărilor la T4/2021 în SUA. Vineri, marile bănci JPMorgan Chase, Citigroup şi Wells Fargo vor publica rezultatele ultimului trimestru de anul trecut.

„Inflaţia şi Fed (Rezerva Federală – banca centrală americană – n.r.) continuă să reprezinte tema dominantă, însă vom avea câteva rezultate financiare în care ne vom putea înfige dinţii. Într-adevăr, credem că va fi un trimestru bun şi un an bun în ceea ce priveşte raportările”, spune Leo Grohowski, director de investiţii al administratorului BNY Mellon Wealth Management.

Grohowski consideră că pieţele îşi vor concentra atenţia asupra Senatului SUA, care va organiza săptămâna aceasta o şedinţă privind nominalizările lui Jerome Powell şi Lael Brainard în funcţiile de preşedinte şi vicepreşedinte ai Rezervei Federale. Totodată, pieţele vor urmări cu atenţie indicele preţurilor de consum, publicat miercuri, şi indicele preţurilor de producţie, anunţat o zi mai târziu.

„Nu este realist să susţinem că raportările vor deveni o ştire de prima pagină, iar politica monetară a Fed va fi o ştire de a doua pagină.”

Acţiunile americane au avut o primă săptămână dificilă în 2022, în vreme ce randamentele bondurilor au crescut pe fondul estimărilor conform cărora Fed va majora ratele dobânzilor mai repede decât preconizau analiştii şi perspectivelor potrivit cărora numărul de infecţii cu varianta Omicron vor ajunge la apogeu în câteva săptămâni.

Industria tech a fost cea mai afectată, Nasdaq Composite suferind un declin de 4,5% la sfârşitul săptămânii, în timp ce Dow Jones a înregistrat un minus de 0,3%. Fondul Technology Select Sector SPDR s-a depreciat cu 5,2% în ultimele cinci zile.

Însă băncile au raportat creşteri datorită declaraţiilor Fed. Fondul Financial Select Sector SPDR a înregistrat un avans de 5,4% săptămâna trecută.

S&P 500 a încheiat săptămâna de tranzacţionare cu 4.677 de puncte, minus 1,9%.

„Săptămâna trecută a fost un semnal de alarmă privind situaţia de care vom avea parte în 2022. Profituri mai mici şi riscuri mai mari. Bun venit în nou an”, adaugă Grohowski.

Firma de cercetare Sundial Capital Research notează că scăderile înregistrate de Nasdaq Composite nu au mai fost atât de pronunţate din 1999, înainte de vârful bulei dot-com.

„Optimiştii (bulls – n.r.) vor sugera că am trecut peste ce era mai rău, iar indicii vor putea creşte de acum încolo. Pesimiştii (bears – n.r.) vor spune că situaţia actuală este exact ca bula Internetului”, spune Jason Goepfert, membru al Sundial Capital, conform Yahoo Finance.

Totuşi, există investitori care sugerează că sell-off-ul din sectorul tech nu ar trebui să constituie o surpriză, având în vedere dinamica politicilor Fed şi nivelurile înalte ale evaluărilor.