Început de 2022 de vis pentru fraţii Pavăl de la Dedeman: investiţia celor doi la Alro Slatina a urcat cu 13 mil. euro în doar o săptămână. Cum şi de unde a apărut creşterea de 22% a acţiunilor Alro

Autor: Liviu Popescu 10.01.2022

De la începutul acestui an şi până pe parcursul şedinţei de tranzacţionare din 10 ianuarie 2022, investiţia celor mai puternici doi antreprenori din România, cei care controlează retailerul de bricolaj Dedeman, la cel mai mare producător de aluminiu din ţară a urcat cu 13 milioane de euro.

Astfel, pe fondul unei aprecieri semnificative de 22% de la începutul anului 2022 pentru acţiunile producătorului de aluminiu Alro Slatina (ALR) la bursa de la Bucureşti, investiţia fraţilor Adrian şi Dragoş Pavăl la Alro Slatina s-a majorat de la 60 mil. euro la aproximativ 73 mil. euro.

Prin intermediul vehicului de investiţii financiare Paval Holding, care are plasamente şi alte companii listate la Bursa de la Bucureşti, precum Electrica, Transelectrica, Cemacon, Purcari, fraţii Pavăl controlează 23% din Alro Slatina, companie a cărei evaluare a urcat de la 1,28 mld. lei la 1,6 mld. lei de la începutul acestui an. Acţionarul majoritar al Alro este grupul rus Vimetco cu o deţinere de 54,2%.

Potrivit datelor agregate de ZF, acţiunile Alro Slatina sunt până acum cele mai performante din prima ligă bursieră de la Bucureşti. Spre comparaţie indicele BET are plus 1,2%. Dar de unde a apărut aprecierea bursieră la compania care pe final de 2021 a anunţat că închide 60% din producţie pe fondul creşterii preţului la energie?

“Dacă la momentul anunţului sindicaliştilor cu privire la întreruperea producţiei acţiunile Alro se corectau masiv, vedem că acum, după ce ministrul Energiei a anunţat sprijinul Guvernului pentru reluarea producţiei, investitorii revin şi reacumuleaza acţiuni Alro”, spune Antonio Oroian, broker al Goldring.

“Cred că vestea venită din partea Guvernului, cu privire la încercarea unei mai mari predictibilităţi a preţului energiei pe termen lung, este una bună pentru toate companiile din industrie, care au avut de suferit de pe urma creşterii preţului la energie, exemplificând aici doar cu situaţia Azomureş, care de asemenea şi-a întrerupt producţia. Pe de altă parte, la evoluţia preţului de astăzi, a contribuit probabil şi anunţul cu privire la proiectul de investiţii al subsidiarei Alro, Vimetco Extrusion”. La ora redactării acestei ştiri acţiunile ALR au plus 8% fiind cele mai performante de la bursă. Tranzacţiile se ridică la 320.000 de lei.

Alin Brendea, director general adjunct al Prime Transaction, spune că preţul acţiunii Alro s-a înscris pe un trend descendent începând cu toamna anului trecut, odată cu creşterea accelerată a preţurilor energiei electrice.

“Scăderea s-a accentuat la finalul anului trecut, la momentul apariţiei informaţiilor în mass-media conform cărora compania ar reduce drastic activitatea, în condiţiile unor preţuri extrem de mari ale energiei electrice şi a lipsei de predictibilitate privind contractarea cantităţilor necesare. Luarea de poziţie a Ministrului Economiei care a confirmat că guvernul încearcă să ajute ALRO inclusiv prin crearea oportunităţilor de a încheia contracte bilaterale, extrabursiere, pentru achiziţia de energie electrică de la producătorii controlaţi de statul român, a schimbat percepţia investitorilor pe bursă. Practic în aces moment ALRO a recuperat scăderea accentuată de la finalul anului trecut, cotaţia bursieră revenind în zona 2,2 lei”.

Săptămâna trecută ministrul Popescu a scris pe o reţea de socializare că Alro Slatina “va avea tot sprijinul meu”. Ministrul a anunţat că a avut o întâlnire cu liderii sindicatului Liber Alro, Sindicatul Prelucrarea Aluminiului şi Sindicatul Alroproduct .

“Totodată, alături de colegii din Guvern la sfârşitul anului am modificat cadrul legislativ cu privire la posibilitatea incheierii contractele Bilaterală bursiere şi extrabursiere. Mai mult chiar, companiile producătoare de stat au obligaţia ca minim 40% din producţie să o vândă în afara pieţelor PZU, ID şi echilibrare astfel încât va fi energie disponibilă pentru consumatorii industriali. În plus, vom asigura o predictibilitate a preţului pe termen lung. Nu lăsăm pe nimeni în urmă”.