Business Internaţional. Haosul de la început de an poate semnala o piaţă de capital americană mai „echilibrată“ în 2022. Ce spun analiştii

Autor: Eduard Ivanovici 15.01.2022

♦ Conceptul de lider de piaţă, mai puţin relevant în acest an ♦ Sectoarele defensive, evitate până la încheierea actualului ciclu al pieţei.

Pieţele internaţionale de capital au fost marcate de dinamici abrupte săptămâna trecută după ce analiştii au semnalat că pieţele de capital se pot confrunta cu un nivel mai ridicat de volatilitate în 2022 pe fondul luptei Rezervei Federale, banca centrală americană, cu inflaţia.

„Cred că pieţele încearcă să înţeleagă cât de agresiv va fi Fed-ul în retragerea ajutoarelor şi înăsprirea măsurilor monetare sau dacă va face vreo greşeală de politică“, spune Ed Keon, chief investment strategist al administratorului de portofolii QMA.

Cea mai recentă minută a Fed a provocat un val de incertitudini în rândul pieţelor internaţionale, sugerând că instituţia cu sediul în Washington DC ar putea majora ratele dobânzilor mai devreme decât se preconiza iniţial, punându-se accent şi pe încetarea programului de achiziţii de active. Creşterea randa­mentului obliga­ţiu­nilor nu a favorizat industria tech şi, în general, activele concen­trate pe creştere. Mai mult, Nasdaq Composite a ratat „raliul de Moş Crăciun“ şi a înregistrat cea mai slabă performanţă zilnică din februarie 2021 încoace.

În prima săptămână a anului, acţiunile de tip „value“ le-au depăşit pe cele de tip „growth“, extinzându-şi astfel performanţa din luna decembrie. Indicele Russell 3.000 Value a crescut cu 0,8% săptămâna trecută, în timp ce indicele Russell 3.000 Growth a scăzut cu 4,8%, conform datelor colectate de FactSet. În decembrie, Russell 3.000 Value a înregistrat un avans de 6,1%, cea mai mare creştere lunară din noiembrie 2020 încoace.

„În principiu, vedem cum Fed-ul a călcat pedala de frână, sugerând o creştere a ratelor dobânzilor şi apla­tizând curba de randament pentru evita astfel o supraîncălzire a econo­miei SUA“, explică Brian Levit, strateg al grupului de investiţii Invesco.

„În acest context, credem că este prea devreme să vă îndreptaţi către un ciclu de tip deep value, care ar avea nevoie de o creştere a randamentelor pe termen lung şi de o reaccelerare economică.“

Levit continuă prin a argumenta că, momentan, nu există un scenariu prielnic conform căruia investitorii ar trebui să acumuleze cât mai multe acţiuni din sectoare defensive, întrucât activele respective au şanse mici de a performa semnificativ până la sfârşitul actualului ciclu al pieţei.

Creşterea randamentelor titlurilor americane de stat nu constituie neapărat un factor negativ pentru acţiuni. Până la urmă, o economie mai puternică ar trebui să genereze randamente mai mari, însă titlurile de stat reprezintă un obstacol relativ în ceea ce priveşte acţiunile axate pe creştere.

Între timp, Keon nu se aşteaptă ca acţiunile de tip „value“ să le zdrobească pe cele de tip „growth“ în 2022, însă condiţiile actuale ar putea pune în scenă o piaţă mai „balansată“, în care conceptul de lider devine din ce în ce mai puţin relevant.

„Raportul privind forţa de muncă din decembrie nu va lua presiunea ce pluteşte deasupra randamentelor bondurilor, iar pieţele nu sunt convinse că sunt prezente într-o economie extrem de puternică. Pieţele de capital se îndreaptă către o lună volatilă“ consideră Semmah Shah, strateg-şef al grupului Principal Global Investors.