Grigore Horoi, Agricola Bacău: Ne-am concentrat atenţia pe dezvoltarea pieţei interne. Nu am avut şi încă nu avem în plan investiţii în fabrici din afara României

Autor: Cristina Roşca 11.01.2022

♦ Agricola este unul dintre cei mai mari producători de carne de pui, mezeluri şi produse ready meal din România, având afaceri consolidate la nivel de grup de peste 730 de mil. lei în 2020, conform datelor comunicate de reprezentanţii companiei.

Grigore Horoi, preşedintele Agricola Bacău, spune că grupul nu a avut şi nu are în plan în viitorul apropiat investiţii în fabrici în afara României. Astfel, investiţiile companiei în producţie s-au îndreaptat către România, iar bunurile rezultate au mers atât în retailul autohton, cât şi la export.

„Noi, la Agricola, ne-am concentrat atenţia pe dezvoltarea pieţei interne în raport cu posibilităţile facilităţilor de producţie dispo­nibile. Prin investiţii, care la nivelul grupului de firme Agricola se ridică la o medie anuală de peste 8 mil. euro, cu vârfuri de sume investite de peste 25 mil. euro pe an - cum este cazul pro­iectului de creştere de capacitate şi modernizare a abatorului de păsări - am reuşit să «ridicăm» producţiile spre nivelul maxim al potenţialului oferit de facilităţile de care ne folosim“, a spus el. Astfel, în anul 2021, grupul a realizat şi comercializat volume mai mari cu 135% la car­nea de pasăre, cu 65% mai mari la salamuri crud-uscate şi mezeluri fiert-afumate şi, respectiv, cu 169% mai mari la produsele ready meals şi semipreparate – în comparaţie cu volu­mele realizate în anul de referinţă 2009, explică executivul român, care este şi acţionar în grup.