Prosumatorii abia se formează în România, dar cum arată comunităţile din vestul Europei? Olanda are pe acoperişurile caselor cât două centrale de la Cernavodă

Autor: Roxana Petrescu 15.01.2022

♦ Anul 2022 ar putea aduce dezvoltarea accelerată a comunităţii de prosumatori din România, micii consumatori de energie care decid să devină producători având acum şi reglementări care pot contribui la consolidarea acestei pieţe ♦ Dar în timp ce România abia face primii paşi, în Olanda sau Franţa comunităţile de prosumatori au depăşit de mult statutul de nişă, fiind jucători importanţi în segmentul energetic. Cum au reuşit?

„Olanda a trecut printr-o creştere semni­fica­tivă a surselor distribuite de energie (aşa cum sunt prosumatorii – n.red.), lucru facilitat mai ales prin avantajele financiare puse la dispoziţie de guvern. Acest lucru este vizibil mai ales pe zona de panouri solare, maşini electrice şi staţii de încărcare electrice. Olanda are cea de-a patra ca­pacitate solară instalată pe acoperiş la nivelul UE, cu o dimensiune de 5,3 GW la finalul anului 2019. Această capacitate este concentrată mai ales pe zona rezidenţială, care a ajuns la 3 GW (centrala de la Cernavodă are 1,4 GW, de exemplu) din capacitatea totală instalată pe acoperişuri, restul fiind împărţită în mod egal între consumatorii comerciali şi industriali“, se arată într-un studiu realizat de smartEn, asociaţie europeană concentrată pe soluţiile pentru consumatori în tranziţia energetică. Datele din studiu sunt pentru anul 2020, existând destul de puţine statitistici la acest moment despre piaţa prosumatorilor.