Mărcile private au ajuns să „mănânce“ 22% din vânzările FMCG după o creştere de patru procente în pandemie. Inflaţia şi atenţia la preţ vor menţine trendul ascendent

Autor: Cristina Roşca 15.01.2022

„Dacă ne-am uita prin prisma volumelor şi nu a valorii, sunt deja mai multe categorii unde mărcile private domină (au cotă de peste 50% - n.red.), ca spre exemplu lapte, faină, legume congelate, îngheţată, produse de hârtie.“

Mărcile private, acele bran­duri dezvoltate de retai­leri pentru a-şi consolida po­zi­ţia în piaţă, au ajuns în Româ­nia să mănânce 21,6% din vânzările de bu­nuri de larg con­sum, con­form datelor com­paniei de cerce­ta­re de piaţă GfK afe­ren­te primelor nouă luni din 2021.

În contextul în care piaţa FMCG este evaluată la 20-22 mld. euro anual, vânzările de mărci private pot fi estimate la 4,3-4,7 mld. euro anual, conform calculelor făcute de ZF.

Este interesant de remarcat că aceste pro­duse ce poartă nume precum Pilos, K-Classic şi MEGA au câştigat teren con­ti­nuu în ultimii cinci ani, indiferent de contextul economico-social. Mai exact, datele GfK arată că între 2016 şi 2021 (primele nouă luni) cota de piaţă a mărcilor private a crescut de la 15% la un pas de 22%. În această perioadă, economia României a trecut atât printr-o perioadă de creştere şi dezvoltare, cât şi printr-una de pandemie care a dus şi la o criză economică. Cum e posibil ca mărcile private să aibă evoluţie ascendentă indiferent de context?