Finalul anului 2021 a adus probleme cu lichiditatea. Piaţa interbancară a revenit în decembrie 2021 pe deficit de lichiditate, de 4,7 miliarde de lei. Împrumuturile repo ale băncilor de la BNR: circa 4,5 miliarde de lei în decembrie, maximul din 2021

Autor: Claudia Medrega 15.01.2022

♦ Deficitul de lichiditate din ultima lună din 2021 vine după ce în noiembrie era excedent mediu de 3 miliarde de lei ♦ Împrumuturile de urgenţă (Lombard) ale băncilor de la BNR au ajuns la 426,5 milioane de lei în decembrie, iar depozitele la facilitatea de depozit au fost de doar 194 de milioane de lei ♦ Dobânzile interbancare au crescut din octombrie, după ce BNR a majorat dobânzile.

Deficitul de lichiditate a revenit în luna decembrie 2021 pe piaţa interbancară, după ce în noiembrie a fost surplus de lichiditate, unele bănci care au rămas fără lei apelând la împrumuturi de la banca centrală în spe­cial prin operaţiunile repo bilaterale, în timp ce creditele de urgenţă de la BNR pe o zi, prin facilitatea Lombard, au fost mai mici.

În decembrie 2021 deficitul de lichi­di­tate mediu zilnic a fost de 4,7 mld. lei, după ce în noiembrie s-a înregistrat un excedent de lichiditate de 3 mld. lei, iar în octombrie piaţa interbancară era tot pe deficit, de 657,9 mil. lei. La finalul primelor nouă luni din 2021 a fost excedent de lichiditate me­diu zilnic de 4,2 mld. lei, după cum reiese din datele Băncii Naţionale.

Injecţiile de lichiditate ale BNR au venit în contextul în care rata anuală a inflaţiei a accelerat, urcând în octombrie la 7,9% an/an, de la 6,3% în septembrie, iar în no­iembrie a fost de 7,8%, cursul valutar a ră­mas în apropierea nivelului de 4,95 lei/euro, iar dobânzile din piaţa inter­ban­cară au tot crescut din octombrie, men­ţi­nându-se în continuare peste dobânda-cheie.