Cum vom ajunge să vindem legume la 50 km de locul de producţie cum vrea UE, când România importă roşii de la 5.000 km distanţă, din Senegal? „Nu noi, românii, aducem roşiile în România de la o distanţă atât de mare, ci francezii şi nemţii, care au marile magazine de comerţ modern în România.“

Autor: Florentina Niţu 15.01.2022

Distanţa dintre România şi Senegal, o ţară cu o populaţie de 16 milioane de locuitori, situată în vestul Africii, este de 5.050 km pe cale aeriană şi zborul durează puţin peste 6 ore. Acesta este traseul pe care l-au parcurs roşiile dintr-un supermarket din zona Dristor, din Capitală, deşi Uniunea Europeană îşi doreşte ca fermele familiale să producă pentru comunităţile din care fac parte ori la maximum 50 km de casă, astfel încât businessurile să fie sustenabile.

„Nu noi, românii, aducem roşiile în România de la o distanţă atât de mare, ci francezii şi nemţii, care au marile magazine de comerţ modern în România. (...) La Colina Farms avem 5.000 mp de sere profesionale şi acum ne întrebăm dacă să dublăm suprafaţa cultivată sau să rămânem la acelaşi nivel, pentru că în momentul în care ajungem la 10.000 mp de sere depindem de supermarketuri. Asta înseamnă un risc de incertitudine privind siguranţa comenzilor“, spune Liviu Baltă, CEO şi acţionar al Colina Farms, o fermă de legume organice cultivate în spaţii protejate (sere) din judeţul Cluj.