Industria cărnii de porc din Europa are în faţă un viitor nesigur. Pesta porcină îşi face de cap, costurile cresc, China descurajează importurile şi până şi fermierii germani renunţă să mai crească animale

Autor: Bogdan Cojocaru 15.01.2022

Pe piaţa cărnii de porc îşi fac de cap două pandemii şi o criză. Rezultatele sunt costuri de producţie mai mari, profitabilitate redusă, incertitudine şi, în Europa de Est, de anul acesta poate scumpiri, spun unii analişti.

Pesta porcină, o boală fără tratament care afectează doar animalele, a dat peste cap viaţa şi afacerile din industria cărnii. Virusul a decimat populaţia de porci din China, care este atât cel mai mare producător, cât şi consumator, din lume, a devastat Europa de Est şi a ajuns în Germania, cel mai mare producător şi exportator de profil al Europei. Crescătorii şi abatoarele germane nu mai pot exporta în China şi anul trecut au inundat piaţa din regiune, un efect fiind forţarea în jos a preţurilor. Dar în 2021, odată cu criza de energie  şi cu accelerarea inflaţiei au  explodat  şi costurile.

În Ungaria, în această situaţie, este foarte probabil ca anul acesta fermierii să majoreze preţurile, a declarat  Tamás Éder, preşedintele Asociaţiei Industriei Cărnii din Ungaria, pentru Inforádió. „Sectorul cărnii de porc a fost lovit de două virusuri: COVID-19 şi pesta porcină africană“, a explicat el.

În primul trimestru din 2021, cererea pentru porci vii pe pieţele internaţionale a sărit în sus cu 25%, după care a urmat un coborâş gradual al preţurilor până la sfârşitul anului. Totuşi, acum toate se scumpesc, inclusiv nutreţurile şi energia, iar salariile cresc. Iar acest lucru înseamnă majorări de preţuri la carnea de porc.

Éder nu spus cât se aşteaptă să fie de mari scumpirile, dar a precizat că preţurile porcilor vii reflectă în proporţie de 65-70% costurile cu nutreţurile, care s-au scumpit cu 25-30%. Ungaria este unul dintre cei mai mari exportatori regionali de mezeluri şi preparate din carne de porc.

În Europa de Est, orice creştere de preţuri contează în contextul în care regiunea se confruntă cu cea mai puternică inflaţie din Uniunea Europeană. Când valul global de creşteri de preţuri a lovit Europa, Ungaria a ajuns rapid să aibă cea mai mare inflaţie. Dar de atunci pentru locul de campion al inflaţiei au venit să concureze şi Polonia şi România.

De asemenea, preţurile cărnii de porc sunt  o chestiune delicată în regiune deoarece statele de aici sunt considerate a fi cele mai sărace, iar mâncarea are o pondere mai mare în cheltuielile de zi cu zi.

În Polonia, un exportator de alimente est-european cu o importanţă în creştere, experţii băncii PKO BP arată că anul 2021 a adus un record în materie de profitabilitate redusă la producţia de porci. Aceeaşi a fost situaţia şi pe piaţa UE.

În trimestrul trei al anului trecut, exporturile statelor comunitare (din care cea mai mare parte se ducea către China) au scăzut mai abrupt decât s-a diminuat producţia, iar surplusul a inundat piaţa europeană, şi de aici presiunile în jos pe preţuri.

Polonia, o ţară unde sectorul cărnii de porc este devastat de pesta porcină (şi de unde virusul a ajuns în Germania), şi-a majorat semnificativ importurile din Danemarca, Germania şi Spania.

Analiştii se aşteaptă ca producţia poloneză să-şi continue scăderea, ceea ce înseamnă mai multe importuri. China a zăpăcit şi mai mult piaţa internaţională, inclusiv pe cea europeană, introducând recent o suprataxă de 12% pe importurile de carne de porc, Beijingul fiind încurajat să facă acest lucru de refacerea populaţiei locale de animale.

Pesta este încă prezentă în această ţară, dar industria s-a adaptat, cu ferme moderne şi cu restricţii severe. Suprataxa chineză pe importuri înseamnă exporturi europene în afara UE mai mici şi de aici un nou surplus de carne pe piaţă, venit de la ţări care nu sunt atinse de pestă, precum Spania (care a luat locul Germaniei ca exportator către China), şi necazuri şi mai mari pentru fermieri, mai ales cei est-europeni.

În Polonia, Cenyrolnicze.pl scrie că mulţi producători vor renunţa la a mai creşte porci, în pofida ajutoarelor promise de guvern. Planul Varşoviei pentru susţinerea fermierilor  prevede alocarea ajutoarelor financiare abia din martie încolo. Prea târziu. Costurile pentru întreţinerea animalelor cresc deja dureros de mult. În decembrie, experţii de pe piaţă anticipau o creştere de preţuri pentru carnea de porc abia în a doua jumătate din 2022.

Chiar şi în Germania se întrevede o reducere, poate record, a populaţiei de animale. Peste acest lucru se suprapune un plan al Berlinului de a majora semnificativ preţurile cărnii pentru a descuraja consumul, banii astfel obţinuţi urmând să fie direcţionaţi către reformarea sectorului: sunt dorite ferme mai mici şi mai ecologice. În Germania, consumul de carne de porc per capita a scăzut de la 40 de kilograme anual în 2010 la 30 de kilograme în 2022 (estimări). 

În 2020, gradul de autosuficienţă a urcat la 125%, ceea ce înseamnă că un sfert din producţia de porci trebuie exportată. Astfel, este de aşteptat ca în teorie presiunile de a vinde surplusul de carne în afara Germaniei, în Polonia, România şi alte state unde pesta a distrus producţia locală, să crească. Aceasta dacă nu cumva fermierii reduc drastic numărul de porci pe care-i cresc sau dacă germanii nu redescoperă pofta pentru carne. Că se poate şi mai rău decât este acum o arată Thailanda. Acolo, costurile prea mari de producţie, lipsa de profitabilitate şi pesta porcină i-au forţat pe jumătate dintre ferimieri să iasă din afaceri. Ţara a ajuns astfel să se confrunte cu o penurie de carne, iar preţurile au explodat. Guvernul a intervenit prin interzicerea exporturilor.