Tendinţe pe piaţa muncii în 2022: creşte competiţia pentru talente; apar noi beneficii extrasalariale; angajaţii îşi vor schimba jobul mai des

Autor: Cristina Bellu 11.01.2022

Recrutarea va ridica provocări angajatorilor şi anul acesta, având în vedere deficitul forţei de muncă de pe piaţa din România. În plus, aproape 7 din 10 angajaţii plănuiesc să îşi schimbe jobul în 2022, după ce, în 2021, 62% dintre ei considerau că nivelul de stres a crescut, iar bunăstarea a devenit o prioritate în selecţia locului de muncă, notează un raport al BestJobs.

Potrivit acestuia, pe măsură ce numărul de joburi creşte şi cererea de forţă de muncă depăşeşte oferta, companiile se văd nevoite să facă eforturi suplimentare pentru a atrage, dar şi pentru a păstra specialiştii potriviţi. Astfel, 45% dintre recrutori sunt de părere că le va fi mai greu să atragă candidaţi în 2022, comparativ cu ultimii doi ani.

„Suntem martorii unei schimbări majore în dinamica dintre candidaţi şi angajatori, cum nu am mai văzut de mulţi ani şi cum nu ne aşteptam să vedem în timp de pandemie”, spune Andrei Frunză, CEO BestJobs România. 

El consideră că piaţa muncii în 2022 se arată favorabilă candidaţilor, care sunt acum în poziţia de a stabili noi tendinţe în modul de lucru, dar şi în beneficiile obţinute.

Datele BestJobs arată că 52% dintre angajaţi se aşteaptă la o creştere salarială în 2022, iar 35% dintre specialiştii în resurse umane estimează creşteri cuprinse între 10 şi 15%.

Anul trecut, salariile au crescut în toate domeniile de activitate, de la 16% în IT / Telecom la 31% în Vânzări şi tot atât în Marketing.

Printre beneficiile extrasalariale pe care şi le doresc candidaţii se numără decontarea transportului (39%), acordarea de bonusuri de performanţă (38%), participarea la programe de dezvoltare personală (30%) şi asigurare privată de sănătate sau abonament la o clinică medicală privată (29%).

Pe lângă creşterile salariale şi extinderea beneficiilor, recrutorii iau în calcul întărirea strategiilor de employer branding, împreună cu facilitarea programelor de wellbeing, pentru asigurarea stării de bine a angajatului. 

“Cum 2021 a conturat mai clar priorităţile pe plan personal, printre aşteptările angajaţilor de la angajator, în 2022 întâlnim nevoia de a-şi vedea munca apreciată (69%), de a avea un echilibru mai bun între viaţa personală şi cea profesională (29%), dar şi libertatea de a alege de unde să lucreze (27%). La acestea, se adaugă aşteptarea ca angajatorul să fie flexibil cu privire la forma de colaborare (CIM, PFA sau SRL), în special pentru recrutarea seniorilor din domeniul IT”, specifică raportul  realizat de BestJobs.

Noul an va moşteni tendinţe din 2021, care au câştigat tot mai mult teren şi şi-au dovedit relevanţa. Astfel, după 2 ani în care angajatorii au putut observa că productivitatea creşte chiar şi atunci când angajaţii muncesc de la distanţă, modul de lucru remote rămâne o opţiune viabilă chiar şi în condiţiile revenirii la „normalul” pre-pandemic.

În 2021, numărul de oportunităţi remote a crescut cu 40% faţă de 2020 şi au înregistrat 1.8 milioane de aplicări din partea candidaţilor, dar şi aproximativ 30.000 de căutări după cuvântul cheie, plasând „remote” în topul celor mai căutate activităţi de pe platformă.

Selecţia şi intervievarea online a angajaţilor a apărut ca o necesitate, dar a dat roade în eficientizarea procesului de recrutare şi devine un obicei tot mai des întâlnit. Instrumentele online de analiză a CV-urilor, serviciile de headhunting şi strategiile de a ajunge şi a aborda candidaţii pasivi completează direcţia de eficientizare a procesului de recrutare în 2022, iar alegerea unui partener potrivit care să faciliteze demersurile devine esenţială, concluzionează raportul realizat de platforma de recrutare online.