Nici nu a început bine 2022 că deja o companie de la Bursa de la Bucureşti a dublat banii investitorilor: Carbochim Cluj Napoca a ajuns de la 17 lei pe acţiune la 33 de lei, dar pe tranzacţii foarte mici. Antreprenorul Iulian Dascălu, plus 12 mil. euro de la începutul anului la un portofoliu de 24 mil. euro

Autor: Liviu Popescu 15.01.2022

De la începutul acestui an şi până pe parcursul şedinţei de tranzacţionare de marţi, 11 ianuarie 2022, acţiunile celui mai mare producătore de abrazive din România s-au dublat de la un preţ de 17 lei pe unitate la 33 de lei, însă pe tranzacţii foarte mici care cu greu permit intrarea unor investitori cu portofolii mai mari. 

Astfel, potrivit datelor Bursei de Valori Bucureşti, acţiunile Carbochim Cluj Napoca, companie controlată indirect de antreprenorul Iulian Dascălu, cel mai mare investitor român în mall-uri, au urcat cu 93% pe tranzacţii de doar 13.300 de lei. Marţi este a cincea şedinţă la rând când CBC urca cu aproximativ 15%, potrivit datelor BVB. De ce?

“Este o combinaţie dintre lichiditate redusă şi anunţul din AGEA din 5 ianuarie când au anunţat mai multe vânzări de terenuri. Dacă ţin bine minte depăşea capitalizarea din data aceea”, spune Radu Cojoc, broker al Goldring. 

Într-adevăr, chiar dacă convocatorul AGEA a fost publicat pe 26 noiembrie 2021 la bursă, când preţul unei acţiuni CBC era de 16 lei, adică 79 mil. lei capitalizare, explozia acţiunilor a apărut dupa aprobarea de către acţionari din 5 ianuarie 2022 a vânzării unor imobile pentru minim 210 mil. lei. În prima şedinţă cu decizia acţionarilor pe masă acţiunile CBC au urcat la 19,2 lei. Astăzi acestea se tranzacţionează la 33 de lei, adică o valoare de piaţă de 163 mil. lei.

Acţionarii CBC au aprobat în şedinţa din 5 ianuarie vânzarea unor imobile de 120.500 de metri pătraţi, compuse din parcele de teren şi construcţii, pentru suma minimă de 42 de milioane de euro (210 mil. lei). Aşadar şi la preţurile de astăzi tranzacţia este peste capitalizarea companiei. 

Prin intermediul Carbo Europe SRL, societate pe care o controlează direct, omul de afaceri Iulian Dascălu, a ajuns la o investiţie de circa 123 mil. lei la bursa de la Bucureşti, faţă de 64 mil. lei la începutul acestui an, aşadar un plus de 59 mil. lei (12 mil. euro). 

Carbochim a încheiat primele nouă luni din 2021 cu 24 mil. lei venituri şi un profit net de 1,35 mil. lei.

Ce se pregăteşte în centrul Clujului? Iulian Dascălu, cel mai mare investitor român în mall-uri, vinde terenurile Carbochim