NFT-uri în presă: Associated Press va lansa o platformă de NFT-uri pe reţeaua Polygon dezvoltată pe blockchainul Ethereum

Autor: Alex Ciutacu 11.01.2022

Associated Press, una dintre cele mai mari agenţii de ştiri din lume, va lansa un marketplace de NFT-uri (Non-Fungible Token), unde colecţionarii vor putea să cumpere de la platforma globală de ştiri fotografii „tokenizate” (în original: tokenized), potrivit CoinTelegraph.

Prima colecţie de NFT-uri va cuprinde fotografii pe subiecte precum spaţiul cosmic, climă şi război, realizate de mai mulţi fotojurnalişti ai Associated Press. Acestea vor fi lansate pe parcursul a mai multe săptămâni, începând cu data de 31 ianuarie.

Fotografiile vor fi transformate în NFT-uri pe reţeaua Polygon dezvoltată pentru a scala pe capacităţile blockchainului Ethereum. Pe lângă posibilitatea de a plăti prin intermediul monedei ETH, platforma de NFT-uri va include şi un sistem de tranzacţii secundare, permiţând plata prin card de debit sau de credit.

Marketplace-ul de NFT-uri al agenţiei de ştiri este construit de Xooa, o platformă de infrastructură blockchain specializată în realizare de marketplace-uri NFT „la cheie” pentru clienţi.

Printre funcţionalităţile care vor fi implementate în viitor se numără „transferul către alte marketplace-uri”, „funcţionalităţi în social media” sau „noi concepte de conţinut”.

Odată la două săptămâni, Associated Press plănuieşte câte o lansare specială care va include numai fotografii care au câştigat premiul Pulitzer, adică cea mai cunoscută distincţie acordată în lumea jurnalismului.

Fiecare NFT va include metadate legate de fotografia din care a fost creat, precum ziua, ora, locaţia şi detaliile tehnice implicate în realizare fotografiei.

Conform unui anunţ al Associated Press, fondurile obţinute prin vânzarea de NFT-uri se vor îndrepta înspre finanţarea activităţii redacţiei. Trebuie menţionat că platforma va permite vânzări secundare, dar va percepe un comision de 10% pentru acestea.

Acesta nu este primul proiect al agenţiei de ştiri legat de tehnologia blockchain. Associated Press a încheiat în octombrie 2021 un parteneriat cu Chainlink Labs pentru a se asigura că toate datele organizaţiei sunt verificate în mod criptografic. Mai mult, în 2020 agenţia de ştiri a utilizat blockchain-urile Ethereum şi EOS pentru a publica rezultatele alegerilor prezidenţiale.

Associated Press nu este singura organizaţie de presă care analizează potenţialul blockchain-ului în jurnalism. Televiziunea americană CNN a lansat în iunie 2021 un proiect de NFT-uri prin care a „tokenizat” o serie de momente istorice din arhiva televiziunii.