ZF Live. Ciprian Dascălu, economistul-şef al BCR: BNR va continua să majoreze dobânda-cheie gradual, cu 0,25 puncte, la următoarele şedinţe. Ne aşteptăm că la jumătatea lui 2022 să se atingă punctul final al ciclului curent de majorare, la 3%. BNR va menţine o stabilitate a cursului şi va permite o depreciere în linie cu ultimii ani, undeva la o medie de 2%

Autor: Mircea Nica 12.01.2022

♦ Ne aşteptăm la o inflaţie la finalul anului de 4,8% ♦ Pentru moment, BNR a redevenit debitor net faţă de sistemul bancar ♦ Luni a organizat o licitaţie prin care a tras 3,8 mld. lei de la bănci pe o săptămână, la dobânda cheie ♦ Cel mai probabil după 2 sau 3 luni va redeveni creditor net.

Decizia BNR de majo­ra­re a ratei de do­bân­dă a politicii mo­ne­tare cu 25 de puncte de ba­ză a surprins con­sen­sul pieţei, fiind susţinut şi de creş­terea dobânzii de politică monetară în Polonia cu 50 de puncte de bază, a spus Ciprian Dascălu, eco­nomist-şef al BCR, în cadrul emisiunii de business ZF Live.

„Cred că nu doar inflaţia sau cel pu­ţin în scenariul nostru, nu vedem doar inflaţia ca determinant al unei creş­teri mai ample de rată de do­bândă, mai ales că în teoria econo­mică, cu cât faci creşteri mai agresive cu atât reuşeşti să stăpâneşti inflaţia de bază pe orizontul de politică mo­netară. Opinia noastră era susţinută de faptul că săptămâna trecută, banca din Polonia a ridicat politica de do­bân­dă cu 50 de puncte de bază. Prin lărgirea coridorului facilitatea de credit a ajuns la 3%“, a spus Ciprian Dascălu.

Având în vedere prognozele BCR, Ciprian Dascălu susţine că aştep­tările privind creşterea dobânzii de politică monetară a BNR sunt de o creştere graduală de 25 puncte de bază.