Corecţie în 2022? În pofida scăderilor raportate în ultimele zile de pieţele globale de acţiuni, investitorii par să treacă peste temerile provocate de Rezerva Federală a SUA

Autor: Eduard Ivanovici 11.01.2022

  Creşteri în rândul contractelor futures pe S&P, Dow Jones şi Nasdaq   Indicele pan-european Stoxx 600, plus 0,8%

 

Inflaţia, înăsprirea politicilor monetare şi creşterea numărului de infecţii cu coronavirus continuă să ameninţe randamentele acţiunilor la nivel internaţional, însă – în mare parte – analiştii nu întrevăd o corecţie majoră în 2022, notează CNBC.

Piaţa americană de capital a avut un început de an dificil săptămâna trecută, fiind afectată de declaraţiile Rezervei Federale (Fed), urmate de un sell-off în rândul acţiunilor din industria tech. Trendul a continuat luni, 10 ianuarie, acţiunile globale intrând din nou în teritorii negative, deşi Nasdaq a reuşit să încropească o revenire târzie, punând astfel capăt unei serii de patru zile de pierderi.

Marţi, la ora 16:05, indicele pan-european Stoxx 600 creştea cu 0,8%. FTSE 100, indicele bursei londoneze, şi DAX 30 din Frankfurt se apreciau cu 0,57%, respectiv 1%. CAC 40 din Paris şi FTSE-MIB, indicele bursei milaneze, erau pe plus cu 0,95%, respectiv 0,85%. La Madrid, IBEX 35 avea un avans de 0,8%.

BET, indicele de referinţă al Bursei de Valori Bucureşti, creştea cu circa 0,5%, iar BETAeRO se aprecia cu 1,7%.

Înainte de a doua şedinţă de tranzacţionare de săptămâna aceasta de pe Wall Street, contractele futures pe S&P 500, Dow Jones şi Nasdaq înregistrau creşteri cuprinse între 0,1% şi 0,35%.

Răspândirea infecţiilor cu varianta Omicron a coronavirusului a trimis un nor negru deasupra pieţelor globale de capital în ultimele săptămâni, iar cazurile zilnice au atins niveluri record, ceea ce a dus la noi valuri de restricţii în mai multe economii importante.

„Tulpina Omicron a generat mai multe restricţii, însă recuperarea economică rămâne puternică, ceea ce înseamnă că acţiunile nu par vulnerabile în faţa unei corecţii”, spune Luca Paolini, chief strategist al grupului elveţian Pictet Asset Management.

Paolini sugerează că recuperarea economiei mondiale rămâne susţinută de o piaţă puternică a muncii, o creştere în sectorul dedicat serviciilor şi bilanţuri promiţătoare ale mediului corporate. Între timp, el susţine că, în ciuda estimărilor privind creşterea produsului intern brut, în special în SUA şi Europa, ritmul inflaţiei nu constituie un risc neobişnuit de mare, urmând să ajungă la apogeu în prima jumătate a anului.

James Solloway, chief market strategist al companiei de investiţii SEI, adoptă un ton similar, notând că ritmul de creştere al produselor interne brute va încetini, pieţele muncii îşi vor pierde din avânt, inflaţia va ajunge la apogeu, iar coronavirusul va continua să ofere efecte negative pe termen scurt, însă economia globală va reuşi să treacă peste obstacolele din perioada următoare.

„Deşi am văzut un comportament mai degrabă speculativ în unele zone ale lumii financiare – meme stocks, SPAC-uri, criptomonede şi NFT-uri, de exemplu – nu credem că această fervoare indică o corecţie majoră în 2022.”

George Lagaris, economist al firmei de audit Mazars, subliniază faptul că acţiunile din Statele Unite, în special, sunt scumpe şi concentrate, caracteristică scoasă în evidenţă săptămâna trecută de scăderile din rândul marilor companii tech – însă notează că investitorii au puţine alternative la acţiuni în momentul de faţă.

El sugerează că o corecţie a preţurilor activelor de risc este tot mai posibilă pe fondul schimbărilor de politică monetară şi dilemelor pe care le prezintă inflaţia.

„Toată această incertitudine este rea, însă modul în care vor fi afectate activele de risc rămâne încă necunoscut. S-ar putea ca argumentele de tip lichiditate reziduală’ şi nu există alternative la acţiuni’ să câştige, sau s-ar putea ca pieţele să se sperie, generând o volatilitate seculară.”