ZF/Masterbuild Produs în România. Masterbuild, companie antreprenorială românească, a construit baze militare şi centre de cercetare în Africa şi Europa. Ştefan Vayna, CEO Masterbuild: Un alt centru de cercetare în aeronautică de importanţă şi anvergură pentru România îl construim în zona aeroportului din Craiova

Autor: Răzvan Botea 13.01.2022

Ştefan Vayna, CEO şi acţionar majoritar al Masterbuild, com­panie antreprenorială româ­nească din domeniul construc­ţiilor, a spus, în cadrul emisiunii Produs în România, că a construit în Mauritania, Africa, două baze militare pentru depozitare de armament. De asemenea, la Frankfurt, Germania, a luat parte la construcţia unui centru de cercetare.

„Din 2010 avem o divizie de lucrări internaţionale şi până în prezent am avut proiecte în Europa şi Asia pentru câteva companii americane care construiesc ambasadele Americii. Am lucrat pentru ele în trei proiecte până în prezent. În Africa am lucrat ca antreprenor general, am construit două baze militare în Mauritania pentru depozitare de armament“, a spus Ştefan Vayna la ZF Produs în România, emisiune realizată de Ziarul Financiar cu susţinerea Masterbuild.

El a vorbit în cadrul ediţiei de miercuri, 12 ianuarie, despre participarea Masterbuild la construcţia unor centre de cercetare în Frankfurt, în cadrul unei baze militare, dar şi la Craiova, în cadrul aeroportului. „În Frankfurt era o bază militară cu un centru ce cercetare securizat. Un alt centru de cercetare în aeronautică de importanţă şi anvergură pentru România îl construim în zona aeroportului din Craiova, unde va fi un centru de cercetare de anvergură pentru România.“

În România, Masterbuild activează de peste 14 ani ca antreprenor general în domeniul industrial şi al prestărilor de servicii, dar şi în retail. Compania a avut în 2021 afaceri estimate la 14 milioane de euro şi 300 de angajaţi şi colaboratori.

Recent, a dezvoltat o nouă divizie de dezvoltare imobiliară logistică. Ca amplasare a ales comuna Butimanu, pentru că este la jumătatea distanţei dintre Bucureşti şi Ploieşti, unde constructorul va dezvolta un proiect logistic de pe un teren de 80.000 de metri pătraţi – un depozit cu temperaturi controlate, în jurul a 16.000 de metri pătraţi, şi birouri pe 1.000 de metri pătraţi.

„Suntem în momentul de faţă la finalizarea Planului Urbanistic Zonal, urmând ca anul acesta să obţinem autorizaţia de construcţie. Cel mai probabil în 2023 depozitul va fi funcţional. În construim pentru clienţi cu care deja avem contracte semnate de închiriere sau de vânzare“, a mai spus Ştefan Vayna

 

Ce a mai spus Ştefan Vayna la Produs în România:

Piaţa construcţiilor a fost foarte efervescentă. Pandemia a avut un impact mic în piaţa de construcţii, care a reuşit să se adapteze. În ceea ce priveşte 2022 nu am văzut să se anunţe o stagnare a preţurilor la materii prime. Clienţii noştri au obiective foarte bine stabilite.

În ceea ce priveşte forţa de muncă, majoritatea celor calificaţi sunt plecaţi în afara ţării, iar noi am rezolvat problema forţei de muncă prin recrutarea din alte zone, precum Asia. Vrem să aducem în  2022 40 de noi colegi din Bangladesh.

Durează undeva la 3 luni să aduci un lucrător din afara Europei, dar din cauza pandemiei perioada poate ajunge şi la 6 luni. Lucrăm cu consultanţi care se ocupă de partea de intermediere.

Costurile sunt aproximativ la fel cu costurile forţei de muncă din România, nefiind forţă de muncă locală am apelat la aceasta forţă de muncă din Asia.

Ne dorim o stagnare a preţurilor la materiile prime, dacă nu se poate o diminuare a lor.


O campanie editorială realizată de Ziarul Financiar cu susţinerea