Impactul investiţiilor De’Longhi şi Philips pe piaţa locală: România a ajuns în top 10 producători mondiali de electrocasnice mici, pe o piaţă unde lideri sunt China, Germania şi Olanda

Autor: Cristina Roşca 16.01.2022

♦ În fabrica de electrocasnice din Orăştie, judeţul Hunedoara, a gigantului olandez Philips, grupul produce espressoare şi produse de igienă orală ♦ Grupul italian De’Longhi, o afacere de familie cu o istorie de mai bine de un secol, deţine în România două unităţi de producţie unde realizează espressoare şi alte electrocasnice mici ♦ Cei doi giganţi sunt cei mai importanţi jucători din segment ♦ Pe piaţa locală mai sunt alte fabrici de electrocasnice, însă acestea realizează bunuri de mari dimensiuni, precum aragazuri, frigidere, maşini de spălat şi aspiratoare.

România a ajuns pe locul zece în topul celor mai mari producători de electrocas­nice mici din lume după ce valoarea producţiei a urcat de la 60 mil. euro la peste 500 mil. euro în mai puţin de un deceniu, mai exact în perioada 2010-2019, arată datele asociaţiei APPLia – The Home Appliance Europe. Cifrele pe 2020 şi res­pectiv 2021 nu sunt publice, însă calculele făcute de ZF arată că producţia româ­nească de profil şi-a continuat ascensiunea pe fondul apetitului crescut de astfel de bunuri în vremea pandemiei.

Topul celor mai mari producători de electro­casnice mici din lume este condus de­taşat de China, care realizează bunuri de pro­fil în valoare de 6,7 mld. euro anual, con­form datelor APPLiA din 2019 (cele mai re­cente). Pe poziţiile următoare se află Ger­ma­nia (3,4 mld. euro), Olanda (1,9 mld. euro) şi Franţa (1 mld. euro). Acestea sunt sin­gurele ţări cu producţii de peste 1 mld. euro.