S-a digitalizat sau nu Fiscul? „După 100 de ani“, 450.000 de case de marcat sunt conectate la Fisc, dar Fiscul nu ştie/nu spune cu ce efect pe încasări. Ce încasări din TVA au fost pe 24 decembrie 2021, cea mai bună zi din an pentru comerţ?

Autor: Răzvan Botea 15.01.2022

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală nu răspunde.

Peste 450.000 de case de marcat cu jurnal electronic sunt conectate la serverele ANAF în acest moment, dintr-un total de 600.000.

Saga ca­selor de marcat cu jur­nal elec­tronic s-a întins pe aproape 8 ani, până când ANAF a conectat apa­ratele, pe care con­tri­buabilii erau obli­gaţi să le aibă din 2018, la propriile ser­vere.

Care este be­ne­ficiul? Cât speră statul să colecteze în plus? Care a fost va­loarea înca­sărilor zilnice? ANAF nu a răspuns la aceste întrebări adresate de ZF, deşi datele sunt/ ar trebui să fie transmise în timp real.

„Ar trebui în primul rând să vedem rezultate de la ANAF şi de la Ministerul de Finanţe, să vedem o analiză asupra rezul­tatelor“, spune Anca Dragu, care a fost mi­nistru de finanţe în cabinetul Cioloş în 2016 şi a avut în gestionare proiectul caselor de marcat cu jurnal electronic.

ANAF nu a răspuns până la închi­derea edi­ţiei Ziarului Financiar de astăzi solici­tărilor legate de stadiul implementării case­lor de marcat şi de analiza de impact asu­pra încasărilor la bu­getul de stat, deşi an­aliza de impact ar fi trebuit să o fi avut înainte de imple­mentare, iar datele de la casele de marcat cu jurnal electronic sunt transmise în timp real.

Povestea caselor de mar­cat cu jurnal electronic a început în 2014, cu legea care obliga operatorii economici să folosească numai acest tip de case de marcat începând cu 2016. În 2016 ANAF se regăsea în situaţia în care nu avea tehnica necesară colectării infor­maţiilor din casele de marcat elec­tronice, aşa că Ministerul Finanţelor condus de Anca Dragu a decis prorogarea ter­menului până în 2018. Abia în 2021 ANAF a început să conecteze casele de marcat cu jurnal electronic, deşi operatorii economici erau obligaţi de 3 ani să le deţină. La final de 2021 erau conectate 466.000 de case de marcat la serverele ANAF.

„Eu zic că este o cifră destul de bună. Sunt în continuare şi cei care nu le-au conectat din diverse motive. O marjă de eroare de 20% este rezonabilă, având în vedere că este şi perioada pandemiei, pentru că multe afaceri nu au activitate. Chiar dacă nu au activitate ar trebui să le conecteze“, spune Velin Ganev, directorul executiv al Danubius Exim, importator şi distribuitor al brandului de case de marcat Datecs din Bulgaria.