Un pas important pentru digitalizare: Comisia Europeană „pune pe masă” 258 de milioane de euro pentru sprijinirea infrastructurilor de conectivitate digitală

Ziarul Financiar 12.01.2022

Comisia Europeană (CE) a lansat miercuri primele cereri de propuneri în cadrul componentei digitale a Mecanismului pentru interconectarea Europei. Bugetul alocat este de 258 de milioane de euro

Potrivit unui comunicat al CE, cererile de propuneri au scopul de a îmbunătăţi infrastructurile de conectivitate digitală în întreaga Uniune şi de a contribui la transformarea digitală a Europei.

Comisia va cofinanţa acţiuni menite să asigure conectivitatea la reţele 5G pentru principalele rute de transport şi furnizori de servicii esenţiale din comunităţile locale, precum şi acţiuni de implementare sau modernizare a reţelelor magistrale pe baza tehnologiilor avansate.

Cererile de propuneri se vor concentra, de asemenea, asupra serviciilor agregate în cloud de conectare a infrastructurilor, asupra infrastructurilor magistrale pentru portaluri digitale mondiale, cum ar fi cablurile submarine, precum şi asupra acţiunilor pregătitoare pentru crearea de platforme digitale pentru infrastructurile de transport şi energetice din întreaga UE.

Acestea se succed adoptării, în decembrie 2021, a primului program de lucru pentru Mecanismul pentru interconectarea Europei (MIE Digital), care aloca o finanţare de peste 1 miliard de euro pentru perioada 2021-2023.

Cererile de propuneri sunt deschise în principal entităţilor, inclusiv întreprinderilor comune, stabilite în statele membre şi în ţările sau teritoriile de peste mări.