Germania a cumpărat 5 milioane de doze de vaccin Pfizer nefolosite de România

Autor: Georgiana Mihalache 12.01.2022

♦ Aceste doze se adaugă celor 3,3 milioane vândute sau donate de România anul trecut, în 2021, în urma dezinteresului românilor pentru imunizare.

Cinci milioane de doze de vaccin împotriva Covid-19 produse de compania Pfizer şi achiziţionate de România au fost cumpărate de Germania pentru a susţine campania de vaccinare cu doza booster.

Vaccinurile destinate iniţial României prin programul de achiziţie al Uniunii Europene, au rămas nefolosite, în condiţiile în care românii nu au dorit să se imunizeze, potrivit Mediafax.

În prezent, cu greu se mai vaccinează 6.000 de oameni zilnic cu prima doză, din datele oferite de autorităţi. Nici în ceea ce priveşte doza booster nu există un interes major în rândul românilor, până în prezent fiind doar 2,1 milioane de oameni imunizaţi şi cu această a treia doză. Persoanele eligibile pentru a face doza booster trebuie să aibă peste şase luni de la schema completă. Astfel, analizând cifrele din luna iulie, când erau vaccinaţi cu schema completă 4,5 milioane de oameni, care pot face booster în prezent, reiese că nici jumătate dintre ei nu s-au imunizat şi cu doza trei.

Booster-ul este mai eficient în cazul variantei Omicron, care are deja o transmitere comunitară şi în România.

România a trimis anul trecut 3,3 milioane de doze care i-au revenit în urma contractelor cu producătorii. Din cele mai bine de 3 milioane de doze trimise, doar 1,1 au fost vândute către Danemarca, la finalul lunii iunie. Acordul dintre cele două ţări a vizat cumpărarea de către guvernul danez a dozelor de vaccin de la Pfizer pe care România nu le folosea.

Iar campania de vaccinare în România a stagnat încă din toamna lui 2021, după un boom în lunile septembrie şi octombrie, când a fost valul patru de coronavirus. În urma numărului mare de infectări şi a unor restricţii prin introducerea certificatului verde în centrele comerciale, de exemplu, România ajunsese şi la 100.000 de vaccinări pe zi cu doza unu, care arată apetitul pentru imunizare. Ulterior însă, numărul celor care au vrut să se vaccineze a scăzut constant. Ieri, spre exemplu, doar 6.200 de persoane s-au imunizat cu prima doză.

Vaccinarea a avut un buget în 2021 de circa 1,4 mld. de lei, din care 900 mil. lei pentru achiziţia de vacinuri. România achiziţionează vaccinul în baza unui mecanism european, coordonat de Comisia Europeană. Preţurile dozelor sunt confidenţiale, pentru a evita eventualele competiţii în achiziţia vaccinurilor, spun repre­zentanţii Ministerului Sănătăţii.