Cine schimbă structura economiei româneşti: 200.000 de IT-işti au ajuns să producă aproape 7% din PIB. Dacă IT&C-ul se apropie de 7% din PIB, contribuţia industriei a scăzut sub 20%. Un angajat din sectorul IT&C câştigă, în medie, un salariu de peste 7.100 de lei net pe lună, dublu faţă de cel al unui angajat plătit cu salariul mediu pe economie

Autor: Adelina Mihai 16.01.2022

♦ Contribuţia sectorului IT&C la PIB a crescut în ultimii patru ani de la 4,7% la aproape 7% ♦ În fiecare an, numărul de IT-şti a crescut cu câte 10.000 şi a ajuns la 212.000 de angajaţi.

Cei aproape 212.000 de angajaţi din sectorul IT&C au adus o contribuţie de 6,7% la formarea PIB-ului în cel de-al treilea trimestru al anului 2021, arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică. În numai patru ani, contribuţia secto­rului-vedetă al economiei la formarea PIB a crescut cu două puncte procentuale şi se îndreaptă cu paşi repezi spre o pondere de 7% din PIB.

„România reuşeşte în ultimii ani să demonstreze că devine o forţă în domeniul IT&C. E un domeniu în care România nu doar că e pe urma Occidentului, dar din multe puncte de vedere converge către o medie europeană şi o depăşeşte frecvent ca nivel de competenţă, ca nivel de valoare a joburilor, ba chiar în ultimii ani, ca nivel de cost al forţei de muncă în multe contexte. Asta înseamnă cumva că reuşim să mutăm munca de IT dintr-o zonă de outsourcing nediferenţiat într-o zonă creatoare de mai multă valoare, ceea ce e de obicei în zona aceea de diferenţiere, în care o companie şi o naţiune, dacă descoperă că a avut un pic de talent şi un pic de rezultate, ar trebui să investească în continuare”, a explicat Sergiu Neguţ, cofondator al FintechOS, un furnizor de tehnologie pentru industria serviciilor financiare.