Pieţele emergente ar trebui să se pregătească de şocurile exploziilor din războiul Americii cu inflaţia

Autor: Catalina Apostoiu 13.01.2022

În cea mai mare parte a anului trecut, investitorii au contat pe o creştere temporară a inflaţiei în SUA, însă acum situaţia s-a schimbat, preţurile avansând în forţă, iar slăbiciunea de pe piaţa muncii începând se alimenteze creşteri salariale. Noua tulpină de coro­navirus sporeşte temerile prividn presiunile asupra inflaţiei. Fed-ul a indicat evoluţia inflaţiei drept un factor cheie în decizia luată în decembrie de accelerare a restrân­gerii achiziţiilor de active.

Iar aceste schimbări sporeşte nesiguranţa perspectivelor pentru pieţele emergente, avertizează Fondul Monetar Internaţional. Acestea se confruntă la rândul lor cu o inflaţie ridicată şi datorii publice substanţial mai mari, însă, spre deosebire de SUA, redresarea lor economică şi pieţele muncii sunt mai puţin robuste.

Dacă dobânzile vor creşte şi inflaţia se va modera aşa cum se preconizează, istoria arată că efectele pentru pieţele emergente vor fi probabil reduse dacă înăsprirea politicii monetare de către Fed este graduală, bine comunicată şi vine ca reacţie la o accelerare a redresării. Monedele acestora s-ar putea deprecia în continuare, însă cererea externă ar compensa impactul creşterii costurilor de finanţare, potrivit FMI.

Însă, în eventualitatea în care o creştere susţinută a salariilor în SUA sau a persietenţei blocajelor de la nivelul lanţurilor de aprovizionare ar creşte preţurile peste aşteptări, majorile mai accelerate de dobânzi ce ar veni drept reacţie din partea Fed ar putea înăspri condiţiile financiare la nivel mondial. Aceste condiţii ar putea veni cu o încetinire a cererii şi comerţului din SUA şi ar putea duce la ieşiri de capital şi deprecieri ale monedelor de pe pieţele emergente.

Impactul înăspririi politicii Fed într-un astfel de scenariu ar putea fi mai sever pentru ţările vulnerabile.

Deşi redresarea economiei mondiale este aşteptată să continue în acest an şi anul viitor, riscurile la adresa creşterii se menţin ridicate pe fondul pandemiei. Având în vedere că acestea ar putea coincide cu o accelerare a înăspririi politicii Fed, economiile emergente ar trebui să se pregătească pentru posibile episoade de turbulenţe economice, aver­tizează Fed.

În opinia lui Chris Giles, editorialist Financial Times, politica monetară adânceşte hăul dintre economiile sărace şi cele bogate.

Problema pentru ţările mai sărace este că politica monetară mai strictă, dar încă stimulativă, a SUA le va da bătăi de cap. După cum notează Banca Mondială în ultimul său raport privind economia mondială, politica monetară mai restrictivă a SUA va exacerba probabil perspectivele deja dificile pentru economiile emergente şi aflate în curs de dezvoltare.

În lipsa rezistenţei financiare şi a unor sisteme generoase de asigurări sociale, declinurile acestor economii au fost mai persistente, iar redresarea acestora mai fragilă. Furtuna perfectă a fost completată de dificultăţile acestora în câştigarea accesului la vaccinuri şi inocularea populaţiilor.

Situaţia acestora este îngreunată şi mai mult de posibilitatea ca Fed-ul să accelereze înăsprirea politicii monetare în acest an, scrie editorialistul FT.

Potrivit Bloomberg, cursul economiilor la nivel mondial în acest an nu va fi determinat de covid, ci de băncile centrale, de impactul măsurilor lor de retragere a stimulentelor asupra procesului de redresare.