Indicele ROBOR la trei luni a făcut un pas în spate coborând la 3,04%

Ziarul Financiar 13.01.2022

Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, a făcut un pas în spate ieri, după creşterea de marţi, evoluţia indicând o revenire a lichidităţii în piaţa interbancară.

Ieri, ROBOR la trei luni a coborât la 3,04%, în timp ce marţi urcase la 3,07%. Robor la 3 luni a atins pragul de 3% în ultima zi din 2021. Faţă de perioada similară a anului trecut, indicele a crescut cu aproape 70%, potrivit calculelor ZF pe baza datelor de al BNR.

Banca centrală a decis la începutul acestei săptămâni să majoreze rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 2%, de la 1,75%, precum şi extinderea coridorului simetric format de ratele dobânzilor facilităţilor permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară la ±1,00 punct procentual, de la ±0,75 puncte procentuale.

Dobânda aferentă facilităţii de creditare (Lombard) a fost majorată de BNR la 3% pe an, de la 2,5%, iar rata dobânzii pentru facilitatea de depozit a fost menţinută la 1% pe an. Analiştii financiari estimează că indicele ROBOR la 3 luni va ajunge la 3,22% în următoarele 12 luni, potrivit celui mai recent sondaj realizat de CFA Society.