Cele mai mari 20 de companii intrate în insolvenţă în 2021 adună afaceri de 3,2 mld. lei. Domină firmele din energie, construcţii şi comerţ

Autor: Cristina Roşca 16.01.2022

În primele 11 luni din 2021 (cele mai recente date), în România au intrat în incapacitate de plată 5.374 de companii, dintre care doar 3.265 de firme au bilanţul depus pe anul anterior şi adună  afaceri de 6,1 mld. lei Primele 20 dintre ele cântăresc greu, contribuind cu mai bine de 50% la total.

Nouă companii cu afaceri de peste 100 de milioane de lei au intrat în insolvenţă în primele 11 luni din 2021, datele pe decembrie nefiind încă disponibile, potrivit informaţiilor de la Registrul Comerţului. De departe cea mai mare intrare în inca­pacitate de plată de anul trecut este cea a Getica 95, companie de furnizare a energiei electrice deţinută de omul de afaceri Viorel Tudose, un business de 1,5 mld. lei anual.

Pe poziţia secundă se găseşte Compania Locală de Termoficare Colterm din Timişoara, mai exact compania care furnizează căldură locuitorilor din oraşul de pe Bega, unul dintre cele mai dezvoltate şi bogate oraşe din România. Com­pania municipală de termoficare, cu afaceri de 212 mil. lei în 2020, i-a lăsat temporar pe timi­şoreni în frig în toamna anului trecut după ce a rămas fără gaz natural, dat fiind că E.ON a sistat furnizarea de gaze pe fondul da­toriilor neplătite ale companiei de ter­mo­ficare. Colterm nu este o excepţie însă în rândul companiilor de termoficare din România, ci mai degrabă încă un exemplu de firmă de utilităţi publice cu probleme.