François Bloch, CEO al BRD: 2022 pare mai problematic, cu dezechilibre produse în pandemie, precum inflaţia sau deficitele

Autor: Claudia Medrega 13.01.2022

Anul 2022 apare ca fiind mai problematic, după ce 2021 a fost un an al redresării economice, reflectată şi în industria financiară, acest an urmând să aducă în atenţie anumite dezechilibre produse în perioada pandemiei. Cele mai importante dintre acestea sunt inflaţia şi perturbarea lanţurilor de aprovizionare, urmate de deficitele gemene şi de alte incertitudini legate de stabilizarea pandemiei, a declarat François Bloch, CEO al BRD-SocGen, pentru ZF.

În industria bancară, tendinţe precum digitalizarea vor fi confirmate în acest an, cu o gamă mai largă de servicii accesibile online şi, probabil, cu noi evoluţii în open banking, mai spune Bloch.

„Cu siguranţă, 2022 va fi un an diferit. Perimetrul macroeconomic va fi altul, cu o rată a inflaţiei mai înaltă, cu dobânzi mai mari, şi va fi în continuare influenţat de evoluţia greu predictabilă a pandemiei de COVID-19. Toate acestea vor avea efecte asupra performanţei actorilor economici, a indivizilor şi gospodăriilor“.

Inflaţia va avea efecte asupra nivelului dobânzilor, iar economia va trebui să evolueze pentru o perioadă într-un mediu caracterizat de dobânzi mai mari.

Unele dintre efecte vor fi vizibile în costul muncii şi rămâne de văzut dacă persoanele şi gospodăriile din România vor fi în continuare dispuse să consume şi în 2022 la fel ca până acum, iar acest lucru ridică un semn de întrebare în privinţa ritmului de creştere a creditării în 2022, crede şeful BRD, a treia cea mai mare bancă după active.

În afara unor şocuri exogene neaşteptate, potenţialul unei eventuale crize sau deteriorări semnificative a economiei este redus în 2022, principalul scenariu fiind acela al unei creşteri, chiar dacă inferioare celei înregistrate în 2021, în opinia lui Bloch.