Cine schimbă structura economiei româneşti: 200.000 de IT-işti au ajuns să producă aproape 7% din PIB. Contribuţia sectorului IT&C la PIB a crescut în ultimii patru ani de la 4,7% la aproape 7%. În fiecare an, numărul de angajaţi în IT a crescut cu câte 10.000 şi a ajuns la 212.000

Autor: Adelina Mihai 13.01.2022

Cei aproape 212.000 de angajaţi din sectorul IT&C au adus o con­tribuţie de 6,7% la for­ma­rea PIB-ului în cel de-al trei­lea trimestru al anului 2021, arată da­tele publicate de Institutul Na­ţional de Sta­tistică. În numai patru ani, contribuţia sec­to­rului-vedetă al economiei la for­marea PIB a cres­cut cu două puncte procentuale şi se în­dreap­tă cu paşi repezi spre o pondere de 7% din PIB.

„România reuşeşte în ultimii ani să de­mons­treze că devine o forţă în domeniul IT&C. E un domeniu în care România nu doar că e pe urma Occidentului, dar din mul­te puncte de vedere converge către o medie eu­ropeană şi o depăşeşte frecvent ca nivel de com­petenţă, ca nivel de valoare a joburilor, ba chiar în ultimii ani, ca nivel de cost al forţei de muncă în multe contexte. Asta înseam­nă cumva că reuşim să mutăm mun­ca de IT dintr-o zonă de outsourcing ne­dife­ren­ţiat într-o zonă creatoare de mai mul­tă va­loare, ceea ce e de obicei în zona aceea de di­fe­ren­ţiere, în care o companie şi o na­ţiu­ne, dacă descoperă că a avut un pic de ta­lent şi un pic de rezultate, ar trebui să in­ves­tească în con­ti­nuare“, a explicat Sergiu Neguţ, cofon­da­tor al FintechOS, un fur­ni­zor de teh­no­logie pentru industria serviciilor financiare.

Un angajat din sectorul IT&C câştigă, în medie, un salariu de peste 7.100 de lei net pe lună, dublu faţă de un angajat plătit cu salariul mediu pe economie. În producţia de software, salariul mediu de aproape 8.600 de lei net în octombrie 2021 a fost cel mai mare din economie.

Pentru a creşte aportul IT&C-ului la PIB, dincolo de Planul Naţional de Redre­sare şi Rezilienţă a României, în care măsu­ri­le de spri­jinire a tranziţiei digitale au o pon­dere în­cu­rajatoare (21%), este necesar ca guvernul să contribuie activ în în dez­vol­tarea industriei IT&C locale, este de părere Radu Constanti­nes­cu, cofondator al Qualitance, companie internaţională de inova­ţie şi tehnologie.

„Pe de o parte, avem nevoie să digita­li­zăm educaţia şi să accelerăm formarea de com­petenţe digitale necesare în economia hiper­scalabilă în care trăim. Pe de altă parte, guvernul poate să devină un susţinător şi pro­motor mai aplicat al industriei. Desigur, men­ţinerea deducerii de impozit ne permite să facem faţă efervescenţei din piaţa inter­na­ţională, care odată cu propagarea lucrului de la distanţă a început să creeze oarecare dezechilibre la nivel de forţă de muncă locală“, a mai spus Radu Constantinescu.