Profesorii se revoltă: Majorarea cu 4% a salariilor nu e de ajuns

Autor: Petru Mazilu 13.01.2022

Zeci de membri ai sindicatelor din învăţământ vor protesta joi în Piaţa Victoriei şi în faţa sediilor PNL şi PSD. Ei sunt nemulţumiţi de salarii şi spun că majorarea salarială de doar 4% a provocat o stare de nemulţumire generală.

Protestul organizat de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Educaţie Siru Haret şi Federaţia Naţională Sindicală Alma Mater, va începe la ora 10.00 în Piaţa Victoriei. 100 de oameni vor participa la protestul care, de la ora 11.30, se va muta în faţa sediilor PNL şi PSD.

Sindicaliştii au revendicări salariale.

„Majorarea salarială de doar 4% de la data de 1 ianuarie 2022, care înseamnă o creştere a veniturilor cu aproximativ 65 de lei net pentru personalul didactic de predare, a provocat o stare de nemulţumire generală în rândul salariaţilor din învăţământ. De asemenea, trebuie avut în vedere şi faptul că peste 30.000 de salariaţi din categoria personalului nedidactic din învăţământ beneficiază de salariul minim brut pe ţară garantat în plată, deşi, de la data declarării pandemiei COVID-19, aceşti salariaţi au desfăşurat şi alte tipuri de activităţi ce nu au legătură cu cele specifice postului deţinut. În plus, personalul din învăţământ este singura categorie de bugetari care nu beneficiază de sporuri pentru condiţii de muncă, deoarece în ultimii ani politica guvernamentală în domeniul salarizării a fost aceea a plafonării cuantumului sporurilor la nivelul anterior intrării în vigoare a Legii nr. 153/2017, ceea ce a făcut inaplicabile H.G. nr. 34/2018 şi H.G. nr. 569/2017”, au anunţat sindicaliştii prin intermediul unui comunicat de presă.

În paralel, sindicaliştii organizează un sondaj intern, cadrele didactice fiind întrebate dacă sunt de acord cu declanşarea grevei în sistemul educaţional.