Bursa Română de Mărfuri va lansa în februarie o platformă de negociere şi tranzacţionare a contractelor bilaterale de furnizare de energie electrică cu o durată de livrare mai mare sau egală cu o lună

Autor: Roxana Rosu 13.01.2022

Bursa Română de Mărfuri (BRM) va lansa pe 7 februarie o platformă de negociere şi tranzacţionare a  contractelor bilaterale de furnizare de energie electrică cu o durată de livrare mai mare sau egală cu o lună.

Iniţiativa are loc în contextul modificărilor aduse Legii nr. 123/2012 a energiei electrice şi a gazelor naturale prin Ordonanţa de urgenţă nr. 143/2021, respectiv prin liberalizarea activităţii de operare a pieţelor de energie prevazută  în acord cu Regulamentul (UE) 2019/943 privind piaţa internă de energie electrică şi cu Directiva (UE) 2019/944 privind normele comune pentru piaţa internă de energie electrică, acte normative care permit tranzacţionarea energiei electrice si pe pieţe extrabursiere nereglementate de autoritatea domeniului.

BRM a solicitat din nou Autorităţii de Regelementare  în Domeniul Energiei (ANRE) şi o licenţă pentru activitatea ”operatorului pieţei de energie electrică”, pentru a putea astfel opera şi pieţe centralizate de energie electrică reglementate de către ANRE şi aşteaptă  în acest sens emiterea acesteia.