În ce companii preferă românii să-şi investească banii: Nio, UiPath şi Tesla sunt cele mai populare acţiuni pentru români

Ziarul Financiar 13.01.2022

 În România, Nio şi-a păstrat statutul de cea mai populară acţiune în rândul utilizatorilor eToro, urmată de compania UiPath, născută în România, dar şi de Tesla. Meta Platforms (fosta Facebook) a intrat în top, urcând de pe poziţia 19 în Q3 pe locul 9 în clasament în T4.

Companii precum Apple (locul 4), GameStop (locul 5), Palantir Technologies (locul 6), Alibaba (locul 7), Amazon (locul 8) şi BioNano Genomics (locul 10) se menţin în continuare în top zece cele mai deţinute acţiuni, demonstrând că investitorii români urmează trendul global.

Popularitatea Meta Platforms (fostă Facebook) în rândul investitorilor individuali la nivel global a crescut în cel de-al patrulea trimestru al anului 2021, după ce gigantul tech s-a repoziţionat ca lider în sectorul emergent al metaversului, o lume conectată cu ajutorul realităţii virtuale. Datele platformei globale de investiţii eToro arată că Meta a urcat de pe locul 13 în trimestrul al treilea pe locul şase în ultimul trimestru din 2021.

Ben Laidler, strategul pentru pieţe globale al eToro, comentează: "Popularitatea în creştere a Meta Platforms în rândul investitorilor ar putea fi uşor surprinzătoare, având în vedere că a rămas în urma pieţei în trimestrul al patrulea. Cu toate acestea, există o serie de motive pentru care mai mulţi investitori individuali deţin acţiunile. În primul rând, la un preţ de 23 de ori mai mare decât câştigurile consensuale din 2022, este cea mai ieftină dintre toate acţiunile majore din domeniul tehnologiei din SUA, cu o evaluare aproape în linie cu cea a S&P 500 în general, dacă ne uităm la raportul preţ - beneficiu. În al doilea rând, compania a renunţat la numele de Facebook şi s-a ancorat de un sector în devenire, care începe să provoace un entuziasm real în rândul multor investitori. Metaversul este o oportunitate, cu un potenţial de creştere uriaş, iar faptul că Meta şi-a pus marca şi resursele în spatele acestuia va fi un mare catalizator pentru dezvoltarea sa. Şi, deşi nu este singura companie care explorează acest domeniu, va fi, fără îndoială, unul dintre principalii jucători."

In ciuda avertismentul FED, compania de vehicule electrice Tesla a ramas in topul celor mai deţinute acţiuni pe platforma eToro la nivel global la sfarsitul trimestrului 4, în timp ce rivala sa din China, Nio, ocupa locul 2. Uriaşii tech Amazon (al treilea cel mai deţinut în T4), Apple (locul 4), Alibaba (locul 5), Microsoft (locul 8) şi Alphabet (locul 9), compania-mamă a Google, şi-au păstrat poziţiile în top 10 la sfârşitul T4.

În materie de criptomonede, pe platforma eToro românii mizează pe Cardano, care a rămas alegerea numărul unu a investitorilor de retail în trimestrul al treilea şi al patrulea, iar Bitcoin şi XRP au completat următoarele două poziţii pentru cele mai deţinute criptoactive în această perioadă. Cele mai bune performanţe le-au avut Cardano, cu o creştere de 1360% de la an la an, urmat de TRON, cu o creştere de 888% şi IOTA, cu o creştere de 682%. Cu toate acestea, criptoactivele care au urcat cele mai mult în top sunt Decentraland (MANA) şi Shiba, atât la nivel global, cât şi în rândul investitorilor români. Sosirea DeFI pe scenă a determinat o cerere crescută din partea investitorilor pentru MANA, împingând token-ul în top. MANA a avut cea mai bună performanţă, cu o creştere de 385% de la un trimestru la altul (572% în România), în timp ce Shiba a crescut cu 271% (418% în România).

Cardano (ADA) continuă să îşi menţină poziţia de cea mai popular criptoactiv pe platforma de investitii multiactive eToro şi la nivel global în T4 2021, în timp ce Decentraland (MANA) a intrat în top 10 al celor mai deţinute criptoactive, dovedind interesul tot mai mare pentru metavers.

Pe măsură ce investitorii caută să îşi diversifice portofoliul, criptoactivele mai mici precum Tron (creştere de 729%) sau IOTA (428%) au continuat să aibă performanţe foarte bune, înregistrând creşteri mari în tranzacţionare de la an la an.

Simon Peters, analist în domeniul criptoactivelor al platformei de investiţii eToro, a comentat: "Pe fondul creşterii în popularitate a investiţiilor din partea investitorilor individuali, tot mai mulţi încep să-şi reorienteze atenţia de la bitcoin. Investitorii consideră că altcoins reprezintă o oportunitate de investiţie mai bună decât investiţia exclusiv în bitcoin în acest moment, deoarece ele tind să se afle mai devreme în ciclul de dezvoltare sau de adoptare faţă de bitcoin sau au un caz de utilizare potenţial mai inovator".