După 3 ani de discuţii, Banca Transilvania cumpără afacerea de leasing auto a lui Ţiriac. Compania va fi integrată în Grupul Financiar Banca Transilvania

Autor: Roxana Rosu 14.01.2022

Banca Transilvania, cea mai mare bancă din România, a semnat un acord de achiziţionare a companiei Ţiriac Leasing, deţinută de Grupul Ţiriac, finalizarea tranzacţiei fiind prevăzută în prima parte a acestui an, după analiza şi aprobarea autorităţii competente.

La data acestei tranzacţii, Ţiriac Leasing are active de 213 milioane de euro, finanţând de-a lungul timpului peste 37.000 de clienţi.

Până la primirea aprobării, Ţiriac Leasing îşi va desfăşura activitatea independent de Grupul Financiar Banca Transilvania, urmând ca ulterior să fie integrată acestuia.

Prin această tranzacţie, BT are în vedere atât implicarea directă într-un model de afaceri de nişă care face diferenţa pe piaţa auto, cât şi întărirea poziţiei cu servicii de finanţare alternative.

Ţiriac Leasing activează pe piaţă de peste 20 de ani, timp în care a dezvoltat un portofoliu diversificat de produse de leasing, prezentând o specializare semnificativă şi recunoscută în sectorul auto, care va genera un aport relevant pentru Grupul Financiar Banca Transilvania.

Compania de leasing din Grupul Financiar Banca Transilvania, BT Leasing (BTL), este la rândul său pe piaţă de peste 20 de ani, are peste 10.000 de clienţi şi a încheiat peste 20.000 de contracte, iar în 2018 a fuzionat cu ERB Leasing. BTL are active de 1,366 milioane de lei. În 2021, o altă companie de profil a intrat în Grupul BT, Idea::Leasing.

 Consultanţii în tranzacţia Ţiriac Leasing – Banca Transilvania au fost PwC, D&B DAVID şi BAIAS S.C.A. - pentru Banca Transilvania, respectiv – Filip & Company pentru Grupul Ţiriac.

Banca Transilvania a făcut prima achiziţie în 2015, Volksbank România, urmată în 2018 de Bancpost, ERB Retail Services şi ERB Leasing, respectiv de Idea::Bank, Idea::Leasing şi Idea::Broker de Asigurare, în 2021.

Ce scria ZF în 2018: Ţiriac şi-a scos la vânzare divizia de leasing. Bănci mari precum Banca Transilvania sau BCR ar fi interesate, deopotrivă cu jucători mai mici precum BNP Paribas