Narcis Ranghiuc, fondatorul Grain Bags, calcă pedala extinderii în Europa cu sistemul silobag pentru depozitarea cerealelor

Autor: Florentina Niţu 14.01.2022

Narcis Ranghiuc, fost angajat al grupului american Cargill, unul dintre cei mai mari traderi de cereale din România, care a pornit în 2015 Grain Bags alături de soţia sa, cu silobaguri, o soluţie nouă de depozitare a cerealelor şi furajelor, vrea să se extindă mai mult pe pieţele din Europa în acest an.
"Vrem să intrăm şi pe alte pieţe din Europa, ci nu să vindem doar în România", a spus Narcis Ranghiuc în cadrul unei conferinţe de presă. Până anul trecut, silobagurile erau vândute în România, Republica Moldova şi Bulgaria.


Silobagul este un sistem de saci industriali, cu o capacitate de stocare de minim 200 de tone, ce asigură conservarea în condiţii optime a recoltei direct pe câmp. Anul trecut, cele mai depozitate cereale în aceşti saci uriaşi au fost grâul, porumbul şi floarea-soarelui.

Sistemul silobag se adresează atât fermelor de mici dimensiuni, cât şi mari, Grain Bags având clienţi atât fermieri care lucrează terenuri de 100 de hectare, cât şi fermieri care lucrează peste 10.000 de hectare.
Silobagul este realizat dintr-o folie cu trei straturi (alb-negru) cu protecţie UV, din polietilenă coextrundată.


"Am crezut în 2015 şi credem că putem face o diferenţă, nu numai în ţara noastră, ci şi în Europa, prin muncă şi efort. Am pornit de la întrebarea: de ce alte ţări depozitează în silobaguri şi noi nu?", a mai spus Ranghiuc. El a adăugat că avem nevoie să mărim spaţiile de depozitare în România. România are acum o capacitate de depozitare în silozuri şi baze de peste 26 de milioane de tone, pe hârtie, dar în realitate o parte din ele sunt în zone greu accesibile sau vechi.

În 2021, compania Grain Bags a avut o cifră de afaceri de 2,2 milioane de euro, faţă de 1 milion de euro în 2020, potrivit reprezentanţilor companiei. Creşterea a venit în contextul în care procentul silobagurilor vândute a crescut cu 99% faţă de 2020 şi cu 48% faţă de 2019. În 2021, compania a vândut peste 2.000 de silobaguri.