Tranzacţie extravagantă pe piaţa imobiliarelor din SUA: Miliardarul Daniel Och şi-a vândut penthouse-ul din New York pentru 190 de milioane de dolari

Autor: Andrei Şerbănescu 14.01.2022

Daniel Och a vândut un apartament din Manhattan pentru aproximativ 190 de milioane de dolari la doar doi ani după ce a cumpărat proprietatea pentru 95 de milioane, potrivit Bloomberg.

Och a achiziţionat apartamentul penthouse în clădirea 220 Central Park South în 2019, după ce s-a mutat din New York în Florida din raţiuni fiscale. Un purtător de cuvânt al lui Och a refuzat să comenteze vânzarea, care a fost raportată anterior de Wall Street Journal.

În 2021, cel puţin 40 de proprietăţi rezidenţiale s-au vândut cu peste 50 de milioane de dolari în SUA, conform datelor compilate de evaluatorul Miller Samuel, o creştere de aproximativ 35% faţă de 2020. New York a fost foarte important pe listă, inclusiv Joseph Tsai a plătit 157,5 milioane de dolari pentru un duplex, tot în 220 Central Park South.

Clădirea proiectată de Robert A.M. Stern şi dezvoltată de Vornado Realty Trust, este situată pe Billionaire’s Row. Proprietatea, formată dintr-o vilă cu 18 etaje şi un turn de 79 de etaje, a stabilit mai multe recorduri imobiliare, un simplu loc de parcare fiind vândut chiar şi pentru 750.000 de dolari, potrivit datelor StreetEasy.

Boom-ul imobiliar a fost alimentat de costurile scăzute de împrumut şi de pieţele în creştere, de la acţiuni, la mărfuri sau cripto. Averile colective ale celor mai bogaţi 500 de oameni din lume au crescut cu peste 1 trilion de dolari anul trecut, chiar dacă pandemia de Covid-19 a continuat să zdruncine globul.

Och are o avere de 4,7 miliarde de dolari, conform indicelui Bloomberg Billionaires, o estimare care exclude activele deţinute în fundaţia sa caritabilă. Iniţial, afaceristul şi-a construit averea după ce a fondat Och Ziff Capital Management, dar a renunţat în 2019 şi de atunci s-a concentrat pe biroul său de familie Willoughby Capital, care a investit în unele dintre cele mai populare companii tehnologice.

Printre cei care au cumpărat reşedinţe în 220 Central Park South se numără Ken Griffin din Citadel şi muzicianul Sting.